16 вдъхновяващи цитата от Стив Джобс

Дори и тежко болен от рак, Стив Джобс – основател и лидер на Apple допреди две години – остана силен духом и даваше пример на околните буквално до последния миг от живота си. За него вече са изписани книги и заснети филми, но ето 16 цитата на Джобс, които могат да вдъхновят хората за нови постижения.

1. Много е трудно да създавате продукти на базата на резултати от фокус групи. Често хората дори не си представят какво искат, докато не им го покажеш.

2. Да постигнеш простота е по-трудно отколкото сложност. Трябва да работиш здраво, за да придобиеш чистота на мисленето и да правиш нещата прости. Но си струва, защото, след като постигнеш тази простота, можеш да преместиш планини.

3. В този бизнес е невъзможно да се мамят хората. Продуктите говорят сами са себе си.

4. Ако сте добър дърводелец и правите красив скрин, няма да използвате шперплат за задната му страна, само защото никой никога няма да я види. Вие ще знаете, че тя е там и затова ще използвате красиво дърво дори за невидимата част. Естетиката и качеството на продукта трябва да бъдат на висота, само тогава ще можете да спите спокойно.

5. Качеството е по-важно от количеството.

6. Компютърът е най-значимото изобретение на човечеството. Той е като велосипед за ума.

7. Бих заменил всички свои технологии за една вечер в компанията на Сократ.

8. Гордея се с много продукти, които не сме направили, така както с продуктите, които сме създали. Новаторството казва не на хиляди неща.

9. По-забавно е да си пират, отколкото да се присъединиш към флота.

10. Уволнението ми от Apple беше едно от най-добрите неща, които някога са се случвали с мен. Тежестта да бъдеш успешен беше заменена с лекотата да започнеш отначало. Това уволнение ме освободи да започна един от най-креативните периоди в живота ми.

11. Работата заема значителна част от вашия живот и единственият начин да получите удовлетворение от живота е да правите това, което смятате, че е добра работа. А единственият начин да вършите добра работа е да обичате това, което правите.

12. Няма смисъл за мен да бъда най-богатият човек в гробището. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това има значение за мен.

13. Моя бизнес модел е Бийтълс. Те се допълваха и общото беше повече, отколкото прост сбор от отделни части. Именно така виждам бизнеса – отличните неща никога не се правят от един човек, а от екипи.

14. За мен не е важно да се окажа прав, аз мисля само за успеха. Не е проблем да си призная грешката. Това, което има значение за мен, е правим ли правилните неща.

15. Помнейки, че скоро ще умра, е най-важният инструмент да направя голям избор в живота си. Осъзнаването на приближаващата смърт е най-добрият начин да не попадна в капана на мисленето, че имам нещо за губене.

16. Вашето време е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс създава Apple през 1976 г., но през 1985-та се оказва ненужен. Десет години по-късно обаче ръководството на Apple го склонява да се върне, за да спаси компанията от фалит. През следващите 15 години Стив Джобс извършва зашеметяващ прелом в развитието на Apple.

При неговото управление компанията създава iPod и iTunes, които правят революция в музикалната индустрия. По-късно се появява iPhone, за да преобрази бизнеса с мобилни телефони. След това идва iPad – устройството, което дава началото на нов клас мобилни компютри.

Коментари по темата: „16 вдъхновяващи цитата от Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. apple

    osobeno wyzhi6tenie w men budi nezabrawimoto izobretenie moliwnik ot burkan4e za p\re brigada asenowgrad s wineno`erwen welur i o4i opakowki za hap4eta a hap4eta, brilqntno sykleno, sega si go polzwa za mela4kata za oreh4eta ot ednoto lew4e i decata mu imat zdrawi zybi dosu] kato negowite zaklewam se.

  2. nihil

    Не бих казал „излишна смелост“. По-скоро – самонадеяна глупост. Смъртта на Стив унищожи живота на самия Стив. Каква по-нагледна демонстрация на илюзиите на подобен „мирогледен свят“ – ако той изобщо си е мислел такива неща. Или може би бълнуванията на някого са по-важни от действителността…

    И ако Стив можеше да избира дали да бъде унищожен от смъртта или да живее, излиза, че той би избрал смъртта. Определено „гениално“… Най-много щяха да се „възхищават“ на това близките му – жена му, децата му…

    Към това може да се добави и практическия израз на цялото това бърборене за голямото „преимущество“ всеки момент да ти е последния, предвид наближаващата ти неизбежна смърт:
    „15. Помнейки, че скоро ще умра, е най-важният инструмент да направя голям избор в живота си.“
    Тези „големи избори“ би трябвало да са свързани с някой нов продукт или предприемчаество – било iphone или пък pixar и каквито други неща е правил. Изборът може и да е голям от негова гледна точка, но в глобален план нищо впечатляващо не се е случило, освен ако не броим това, че сега някои хора вече гледат през iphone и ipad новините от този направо полудял свят – wow.
    При което той, на всичкото (т.е. на нищото) от горе, добавя, „Смъртта е най-доброто изобретение на живота“. Така и робството (примерно турското) ще да е най-доброто изобретение на свободата. Или пък, омразата ще да е най-доборото изобретение на любовта. Възвишено и надхвърлящо себе си… като на Новите дрехи на царя – легитимация на облеклото…

  3. Уруд

    Сус Apple съкс

  4. Tanton

    Не излишна смелост или прикрит страх – такава мисъл е глед, виждане. Отделен е въпроса с каква психология човек посреща даден феномен (това е вече лично тайнство), отделен е и въпроса какъв социален принос е правил.

    Понякога един миг е достатъчен, за може човек да се извиси и да каже нещо, с което надхвърля себе си. Да сложиш в мирогледния си свят смъртта в подчинение на живота. Не, това не е фаворизация на смъртта – такава мисъл е легитимация на живота.

  5. nihil

    Смъртта не ти дава възможост да живееш. Да се фаворизира смъртта изглежда много оригинално, а може би дори и победоносно спрямо нея, но само докато не ти дойде на главата.

    И дори ако приближаващата се смърт е накарала някой да побърза да прави това, което иска, то – ако вземем Епъл за пример – и отличните по качество продукти на Епъл не са променили и не могат да променят статуквото на ужасния, а понякога дори кошмарен, “живот”, който огромното мнозинство хора преживяват.
    Хубаво е, че човекът си е успял да направи разни неща, които харесва и обича – със сигурност му е доставило удоволствие – но това не е могло да промени нищо в глобален план. Ерго, за съжаление, много шум за (почти) нищо.

  6. Tanton

    Има един цитат, който далеч надхвърля технологии, маркетинг и пр. Това е може би най-същностната му мисъл.

    “Смъртта е най-доброто изобретение на живота.” Стив Джобс

Коментар