Стари Android смартфони губят достъпа до защитени сайтове

Потребителите на по-стари Android смартфони ще се лишат от достъп до немалко защитени сайтове
(снимка: CC0 Public Domain)

Много потребители скоро може да се нуждаят от обновяване на Android смартфоните си, за да посещават защитени уебсайтове. Let’s Encrypt предупреди, че телефоните с версии на Android преди 7.1.1 Nougat няма да се доверяват на кореновия сертификат, считано от 2021 г., което означава, че ще блокират много от защитените сайтове.

Организацията ще спре кръстосаното подписване по подразбиране за своя сертификат на 11 януари 2021 г. и ще прекрати изцяло партньорството за кръстосано подписване на 1 септември същата година.

Налице е частично решение чрез инсталиране на браузър Firefox, тъй като Mozilla е партньор на Let’s Encrypt, и използване на собствено хранилище за сертификати, но това няма да помогне при конкурентни клиенти или функционалност извън браузърите, отбелязва Engadget.

Често разработчиците отказват поддръжка на по-стари операционни системи. Това обаче може да е болезнено решение, като се имат предвид правилата за актуализиране на Android. Около 33,8% от Android потребителите в Google Play използват версия, по-стара от 7.1, а някои производители на хардуер прекратяват поддръжката рано.

Доставчиците на Android устройства предлагаха сравнително малко актуализации в предишните години, а някои устройства (обикновено бюджетни телефони) дори оставаха с първоначалната версия на операционната си система. Оказва се, че ако сте купили смартфон през 2016 г. или дори през 2017 г. внезапно може да загубите достъп до някои уебсайтове, защитени с Let’s Encrypt.

Но ситуацията с актуализациите на Android се подобрява. Samsung и други производители се ангажират с три години актуализации на операционната система. Това обаче няма да промени реалността за много хора с по-стар хардуер, ако не могат да използват Firefox. Те ще имат достъп само до сайтове, които не са защитени с Let’s Encrypt.

Коментари по темата: „Стари Android смартфони губят достъпа до защитени сайтове”

добавете коментар...

  1. Даката

    Попринцип телефона ми е с ъпгрейд от 6.0 Marshmallow до 7.0 Nougat и в момента съм си инсталирал LineageOS 17.1 с Android 10. Така, че няма какво да се тревожа повече.

  2. Михаил Станински

    Как пък не. Че вие сте загубени глупаци.

  3. Anonymous

    Реклама на лисица.

  4. Димитър Иванов

    Срамота, даваш пари, уж големи и сериозни компании – Гугъл, производители на телефони, на браузъри, въобще ..

  5. ха

    То проблемът не е в смартфоните, а е в калпавите сайтове. А последните са такива, защото все по-трудно е да се поддържа нормален сайт на ниво.

  6. RONGO

    Много съжалявам, че Microsoft не можаха да пробият с OS Windows. Там проблеми няма и след 10 години.

  7. Васил

    Ами да си ги ползват сами тогава много им здраве 😉

  8. Краси

    Ами тогава да ни върнат парите за телефоните дето сме ги дали.
    Първо търговците дето са ни ги продали на нас и после производителите да върнат парите на търговците които са ги закупили от тях.

Коментар