Спрей за нос може да предпази от COVID-19 инфекция

Назален спрей дава надежди за ефективна и достъпна превенция срещу коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Много надежди за връщане към полу-нормален живот след COVID-19 са свързани с ваксините, но те имат своите ограничения – по-трудно е да се използват сред хората с ниски доходи и в селските райони, където няма гаранция за лесното им разпространение.

Науката обаче може да предложи по-достъпна алтернатива. Изследователи от университета в Колумбия са разработили спрей за нос, който успешно е предотвратил инфекции на COVID-19 при тестове с порове, както и на 3D модел на човешки бели дробове.

Липопептидът (т.е. комбинация от липиди и пептиди) предотвратява сливането на коронавируса с мембраната на целевата клетка, като блокира ключовия протеин да приеме необходимата форма, пояснява Engadget. Спреят действа незабавно и остава ефективен поне 24 часа. Освен това е достъпен, издържа дълго време и не се нуждае от охлаждане.

Спрей като този все още има да извърви път преди да стане масов продукт за превенция срещу COVID-19. Ще трябва да се извършат клинични изпитвания върху хора, да не говорим за мащабно производство. Учените планират „бързо да преминат” към по-нататъшни тестове.

Назалният спрей би могъл да осигури защита на много места по света, където масовите ваксинации срещу COVID-19 биха били трудни. Нещо повече, спреят може да служи и като „допълнение” в превенцията дори на места, където ваксините са лесно достъпни, казват изследователи Ан Москона и Матео Порото.

Хората, които не могат да приемат ваксини, или тези, за които ваксинациите не работят, биха могли да се пръскат всеки ден, знаейки, че ще бъдат в безопасност. Това, от своя страна, може допълнително да ограничи разпространението на вируса и да ускори края на пандемията.

Коментари по темата: „Спрей за нос може да предпази от COVID-19 инфекция”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Gibiru

Коментар