Бил Гейтс предвиди Zoom явлението преди 25 години

Преди четвърт век Бил Гейтс предрече, че видеконференциите ще заменят срещите „лице в лице”
(снимка: Gates Notes)

Видеоконференции ще заменят много от личните срещи, предвиди Бил Гейтс преди четвърт век. Сега, прогнозира той, видеоконференциите ще станат много, много по-добри. Екраните вкъщи ще станат много, много по-големи. И никога няма да се върнем към нивата на бизнес пътуванията преди Covid.

„Малките видео устройства, използващи камери, прикрепени към персонални компютри или телевизори, ще ни позволят да се срещаме лесно през информационната магистрала с много по-високо качество на картината и звука, на по-ниски цени”. Това пише Бил Гейтс в книгата си „Пътят напред” от 1995 г., когато е главен изпълнителен директор на Microsoft.

Миналата седмица главният редактор на GeekWire Тод Бишъп прочете предсказанието на Гейтс в чата по време на виртуалната среща GeekWire Summit, за която разказва Inc. Всъщност, Бишоп и Гейтс използваха точно видеоконферентната технология, за да участват в сесията.

На въпрос „Как очаквате пандемията и обстоятелствата около нея да повлияят на бъдещето на работата?” Бил Гейтс отговаря, че бизнес пътуванията никога няма да се върнат на нивата си отпреди Covid-19. Според него, възможно е след две или три години бизнес пътуванията да намалеят с 50 процента, тъй като дигиталното свързване на търговците и клиентите ще бъде по-просто и по-ефективно.

„Наблюдавахме може би 12 години напредък през последната година. И, разбира се, софтуерът за съвместна работа, Teams или Zoom, ще стане значително по-добър”, казва Гейтс. Той се позовава на отзиви от екипа на Teams, че софтуерът непрекъснато се подобрява с неща като режим „Заедно” (в който участниците във виртуалните срещи изглежда седят рамо до рамо, а не на отделни екрани) и по-добре шумопотискане. Всичко това ще промени честотата, с която хората ходят физически в офиса или на лекар, и ще позволи големи подобрения в онлайн обучението – поне на ниво колеж.

И когато хората са онлайн от вкъщи, те ще ползват много по-големи екрани, прогнозира Гейтс. „Ако планирате пътуване, ако търсите резултати от продажби, ако търсите производителност, колкото по-голям е екранът, толкова по-добре”, казва той. С течение на времето, екраните на персоналните компютри стават все по-големи и по-големи. „Можете да предположите, че един ден те ще заемат цяла стена. Или, използвайки очила за виртуална реалност, екранът може да заеме цялото ви зрително поле”.

Дали тази прогноза на Бил Гейтс ще се окаже толкова точна, колкото прогнозата за видеоконференциите? Или толкова невярна като прогнозата му, че хората рядко ще гледат видео на безжични устройства? Ще трябва да изчакаме още 25 години, за да разберем.

Коментари по темата: „Бил Гейтс предвиди Zoom явлението преди 25 години”

добавете коментар...

 1. Фофу

  Кон-спираторите пак се сбраха на раздумка и да пуснат някоя идиотия.

  Та Бил Гейтс всичко описал в научни публикации и се саморазобличил така да се каже, за да не може да убегне на нашите разобличители.

  Или някой си друг ще пуска вирус, но първо ще изчакал Бил Гетс да го разобличи. Божке много изпушил народ.

 2. Мишева

  Бил Гейтс години наред е финансирал чрез фондацията си проучвания свързани с корона-вируси. Имат и много научни публикации. Една от тях, в списание Нейчър, от 2015 година описва корона-вирус, който може да заразява човек. Кой създаде този вирус, в чийто геном се съдържат секвенции на СПИН и тропическата треска Денга? Защо правителствата мълчат?

 3. Димитър Георгиев

  И затова ли пуснаха този вирус, за да може да си придвижат някакъв проект за Нов световен ред? Гейтс разбира се е марионетка.

Коментар