Бил Гейтс складирал храна в мазето в очакване на пандемия

Бил и Мелинда Гейтс се подготвили за пандемия още преди няколко години
(снимка: Gates Notes)

На фона на пандемията Covid-19 хората по целия свят се втурнаха да правят панически покупки, запасявайки се с храна и тоалетна хартия от страх за потенциален недостиг. Но Бил и Мелинда Гейтс започнали да складират храна в мазето си години преди настоящата пандемия.

„Преди няколко години си говорихме: „ Ами ако няма чиста вода? Ами ако няма достатъчно храна? Къде можем да отидем? Какво бихме могли да направим като семейство? Така че, мисля, трябва да оставим тези приготовления на себе си”, споделя Мелинда Гейтс пред BBC Radio Live.

„Бяхме се подготвили и имахме малко храна в мазето, в случай че се наложи, и сега всички сме в една и съща ситуация”, допълва тя. Семейството не е могло да се подготви с конкретно лекарство или ваксина, тъй като все още няма такива за Covid-19, уточнява Мелинда Гейтс.

„Това е болест, в която всички сме заедно”, казва съпругата на Бил Гейтс по радиото на BBC. Но тя също така признава привилегията на семейството си. „Това, за което най-вече говорим сега в дома си всяка вечер, е колко сме щастливи. Ние разбираме нашата привилегия. Това, за което сме благодарни, е, че не се борим да сложим ястие на масата, както много семейства по света”, споделя Мелинда.

Още през 2010 г. Бил Гейтс предупреди за очертаваща се пандемия в блог публикация след избухването на H1N1, припомня CNBC. През април 2018 г., на събитие, организирано от Медицинското дружество в Масачузетс, той заяви, че светът не е подготвен за подобно събитие, което „засяга всички нас”. По неговите думи, светът трябва да се подготви за пандемии по същия сериозен начин, по който се подготвя за война.

Бил Гейтс се подготвял за война от дете – израствайки по време на Студената война, семейството му имало варел в мазето си, „пълен с кутии с храна и вода”.

„Когато бях дете, бедствието, за което най-много се тревожехме, беше ядрената война. Когато дойде ядрената атака, трябваше да слезем долу и да ядем от този варел”, каза Гейтс в Ted Talk през 2015 г. „Днес най-големият риск от глобална катастрофа не прилича на ядрена война. Вместо това изглежда като вирус”, коментира той.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” е отделила повече от 250 милиона долара за облекчаване на последствията от Covid-19 по целия свят.

Коментари по темата: „Бил Гейтс складирал храна в мазето в очакване на пандемия”

добавете коментар...

 1. Унуфрий

  Естествено, че той е пуснал вируса. Само, че е тъп и е забравил да си купи фирма за лекарства, че да спечели от ваксините. Интересно, Путин вече има ваксина и ша пичели от нея, да не е той пусналият вируса, хмммм….

 2. Таня

  Той и жена му много са на ясно със вируса, защото спонсорират тези, които ги създават, затова и се подготвили, нали целта им беше да намалят населението на планета..

 3. ГанЯ от Бълканя

  В България нашата мила родина всички складираме буркани много преди Бил Гейтс.
  Защо ли е така? Отговорете си сами

 4. Българин

  И аз съм като Бил Гейтс. Буркани с месо, компоти, консерви. Всичко съм складирал в мазето. И най-важното винце и ракийка.

Коментар