Samsung печели от санкциите на САЩ срещу Huawei

Акциите на Samsung поскъпнаха след обявяване на предварителни резултати за тримесечието
(снимка: Samsung)

Samsung Electronics отчете печалби, които надвишават прогнозите на анализаторите, след като бизнесът с мобилни устройства и чипове на южнокорейския технологичен гигант се възползва от американските санкции срещу конкурента Huawei.

Най-големият производител на чипове памет и персонална електроника в света отчете оперативни приходи в размер на 12,3 трилиона вона (10,6 милиарда долара) за тримесечието, приключило в края на септември, надминавайки средната прогноза от 10 трилиона вона, съобщи Блумбърг.

Според предварителните резултати, публикувани в четвъртък, приходите от продажби за тримесечието възлизат на 66 трилиона вона. Компанията не съобщава нетната си печалба и резултатите на отделните дивизии – те ще бъдат обявени по-късно този месец, с публикуване на окончателните финансови резултати за тримесечието.

След обявяване на предварителните резултати, акциите на Samsung поскъпнаха с 1,3% на борсата в Сеул в четвъртък.

Huawei изпревари Samsung като най-голям производител на смартфони в света през второто тримесечие, но се очаква корейският гигант да си възвърне короната, след като китайският му съперник загуби достъп до най-модерните компоненти за неговите Android устройства.

Samsung разширява пазарния си дял в Индия, където потребителите се настройват враждебно към китайските продукти, поради геополитически проблеми. Бизнесът с чипове памет на Samsung също се възползва, след като Huawei се запаси с компоненти преди американските санкции да влязат в сила миналия месец.

„Huawei се снабди с допълнителни запаси за около шест месеца, преди забраната на САЩ да влезе в сила на 15 септември”, коментира анализатор от Samsung Securities. „Покупките на Huawei компенсират слабото търсене на сървърни памети и поглъщат инвентара на пазара, което би трябвало да повлияе на цените надолу”.

Поради отложеното за октомври пускане на iPhone 5G и проблемите на Huawei, тримесечието се оказа необичайно лесно за Samsung по отношение на мобилната конкуренция. Въпреки това компанията значително подобри рентабилността си, благодарение на намалените маркетингови разходи по време на пандемията.

Маржовете на Samsung се увеличават през 2021 г., коментира анализатор от Daishin Securities, добавяйки, че компанията ще се възползва от бързото пускане на 5G устройства и новия си фокус върху сгъваемите телефони. Прогнозата е, че Samsung ще отчете около 80,6 милиона доставки на смартфони за третото тримесечие, което е увеличение с 49% спрямо второто тримесечие.

Продуктовият микс на Samsung варира от струващия 1999 долара Galaxy Z Fold 2 до серията Galaxy A от среден клас, чак до опростените флип телефони.

Търсенето на мобилни чипове памет може леко да се увеличи през четвъртото тримесечие, когато се появят новите iPhone на Apple, а китайските конкуренти Oppo и Vivo увеличават поръчките в опит да завземат част от пазарния дял на Huawei, според анализатор от HI Investment & Securities.

Коментар