Тестово лекарство „раздробява” протеина, причиняващ рак

Изследователи от Германия постигнаха обещаващи резултати с ново тестово лекарство за борба с рака
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Германия са разработили ново лекарство, което може да действа като „шредер” за протеините, свързани с развитието на рак. При тестове върху лабораторно отгледани ракови клетки лекарството е показало, че работи за унищожаване на туморите, което предполага нов път за лечение на болестта.

В количества, по-високи от обичайните, някои протеини са свързани с повишен риск от рак и отдавна е известно, че Аврора-A киназата (или просто Аврора) е сред тях. Този протеин е свръхекспресиран при някои видове рак на гърдата и простатата, левкемии и невробластоми, наред с други.

Инхибирането на тези „туморогенни” протеини е един от начините за лечение на рак, който учените изследват. Но обикновено лекарствата просто „блокират” протеините, без да ги унищожават. Това помага в борбата с тумора, но не спира изцяло функциите на протеините.

„Аврора-A киназата присъства в много по-високи концентрации в много ракови тъкани, отколкото в здравата тъкан, и играе ключова роля при рака на простатата”, казва Стефан Кнап, автор на изследването. „Блокирането на активността само на Аврора-A киназа изглежда не е обещаващ подход, тъй като нито един от многото клинично тествани кандидати за лекарства не е получил клинично одобрение”.

В новото изследване, публикувано в сп. Nature Chemical Biology, учените от университетите във Вюрцбург и Франкфурт показват, че са разработили клас експериментални лекарства, наречени PROTAC, които разграждат напълно въпросните протеини. В резултат на това е установено, че един конкретен PROTAC е много ефективен срещу Аврора-A киназа.

„Туморът се нуждае от определени протеини, които го стимулират, за него те са като страниците за книгата”, казва Елмар Волф, автор на изследването. „Нашето вещество PROTAC изтръгва страниците на Аврора и ги унищожава с помощта на механизма, който всяка клетка има, за да разгражда стари протеини”.

При тестовете върху ракови клетъчни линии, отглеждани в лаборатория, PROTAC е показал, че работи за разграждане на Аврора протеините на туморите, което води до клетъчна смърт.

Първоначалните резултати са интригуващи, но разбира се изследването е в ранните си дни. Следващите стъпки за екипа ще бъдат да се провери колко ефективно и добре поносимо може да бъде лечението при животни, преди то дори да може да се приложи върху върху хора.

Коментар