Защо са важни дигиталните карти на фавелите

Бразилските фавели се състоят от гъсто разположени къщи по хълмовете край големи градове
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов проект „Favelas 4D” на MIT Senseable City Lab е посветен на картографирането на най-голямата фавела в Рио де Жанейро, Бразилия. Използвайки технология за 3D лазерно сканиране за анализ на градския пейзаж на Росиня, проектът има за цел да разбере и измери количествено архитектурната логика на едно от най-известните неформални селища в страната.

Бразилските фавели (favelas) се състоят от гъсто разположени къщи, струпани в многопластови, неформални структури по хълмовете покрай големи градове като Рио де Жанейро, отбелязва Arcinect. Техният вътрешен хаос е в остър контраст с добре планираните квартали на формалната част на градовете.

Пространствената сложност на фавелите ги прави труден обект за обследване и картиране при работа с традиционните инструменти за картографиране с отворен код, такива като сателитните изображения и Google Street View. В крайна сметка голяма част от лабиринтните им градски пейзажи остават неописани и, според урбанистите, „неразбрани”.

Звучи ли познато? Фавела, в една или друга форма, има на много места по света. В Аржентина ги наричат вила-мизерия, в Турция – гечеконду, във френскоезичните общности – бидонвил. Понякога тези призрачни неформални селища са домове на милиони хора.

В глобален мащаб едни от най-големите неформални градове са Сюда Неса в Мексико, Оранжи в Пакистан и Дарави в Индия. Освен в развиващите се страни такива селища има и в най-бляскавите мегаполиси по света като Атина, Лос Анджелис и Мадрид. Чето пъти са разположени по протежение на железопътни коловози, блата или спорни строителни проекти.

За картографиране на бразилските фавели ще се използва LiDAR сканиране
(снимка: Favelas 4D / MIT Senseable City Lab)

„Глобалната тенденция на урбанизация не се ограничава само с бляскавите квартали и добре развити райони съобразно чудесни устройствени планове. От около 4 милиарда души, които живеят в градовете по целия свят, почти 1 милиард са в неформални селища, построени без официално градско планиране”, обясняват от MIT.

Тези селища са изградени спонтанно и конкурентно, което създава сложна градска морфология. Хората, живеещи в неформални селища, са до голяма степен изключени от градската инфраструктура и услуги. Това ще рече, че тези места са лишени от адекватна инфраструктура, включително подходяща канализация, безопасно водоснабдяване, електричество и дренаж на улици.

Понякога, с течение на времето, неформалните селища могат да развият своята инфраструктура и дори да се превърнат в привлекателни квартали. Но когато липсва адекватна инфраструктура, особено хигиенна, това излага местното население на различни предизвикателства от гледна точка на общественото здраве и сигурност.

И все пак там продължават да израстват поколение след поколение, тъй като нарастващото градско население по света изпреварва наличието на жилища на достъпни цени.

За картографирането на фавелата Росиня ще се използва LiDAR сканиране, направено на ниво улица, образувайки 3D цифрова среда с ултрависока резолюция, обясняват изследователите. Предимството на използването на LiDAR пред другите методи за картографиране за изследването се крие в неговата несравнима точност чрез използване на лазерни импулси за измерване на разстоянията и картографиране на малки точки в цифровото пространство.

Дигиталното картографиране на подобни селища може да разкрие закономерности, модели и тертипи в нерегулираното строителство. Това може да помогне да се идентифицира някаква логика в неформалността и да се разкрият закономерности, които могат да подпомогнат политиките за подобряване на безопасността и благосъстоянието на фавелите и техните аналози по света.

И докато техничарите си представят как дигиталната карта ще помогне на жителите на фавелите да получават, например, по-добра спешна медицинска помощ, то ръководителят на проекта – архитектът проф. Карло Рати – вижда проучването и като възможност за градостроителите да се учат от неформалните селищни общности.

„Въпреки предизвикателните обстоятелства, жителите на фавелата са разработили гениални и отзивчиви начини за изграждане на собствени градски системи”, казва той, цитиран от Archinect. „Този процес на планиране отдолу-нагоре и сложните архитектурни форми, които моделът поражда, могат да оспорят стандартния начин за проектиране на градове”.

Коментари по темата: „Защо са важни дигиталните карти на фавелите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 07/05/2021 12:52 Ами като ти е толкова на зор започни спраявнето с бедност и престъпност при нашите … роми.

    После ще идеш да ги научиш и тях как става.

  2. :o)

    вместо да се справят с бедността и престъпността, тея тръгнали да ми правят 3D и 4D карти на фавелите…смешници 😐

Коментар