LIDAR и изкуствен интелект подобряват строителството

Строителните проекти с планове, бюджети и срокове зависят от голям брой хора, които трябва да правят точно определени неща, а ние всички знаем колко често се спазва това (източник: видео Doxel)

Използвайки LIDAR и здравословна доза изкуствен интелект, един нов робот може да проверява дали строителните проекти вървят по план. Ако бъдат регистрирани грешки на строителната площадка, те ще се коригират веднага, което ще спести и време, и финансови загуби. А когато грешките в строителството се откриват навреме, спестяванията могат да бъдат наистина големи. Скорошен пилотен тест на технологията увеличи производителността на труда с 38%, а същевременно намали бюджета с 11%.

Doxel е прохождаща млада компания, която се надява да направи строителството по-евтино посредством комбинация от големи обеми данни и техники за дълбоко самообучение.

С помощта на роботи, оборудвани с LIDAR скенери, Doxel сканира всеки ден строителните обекти, за да следи как се развиват строителните процеси, какво и къде се инсталира, дали даден материал е правилното нещо на правилното място в точния момент.

Мнозина мислят, че на строителните обекти това се случва само по себе си, но се оказва, че не е така. Чрез пилотно проучване на строежа на една офис-сграда наскоро Doxel показа, че има място за подобрение. В случая технологията на младата фирма успя да увеличи производителността на труда по проекта със зашеметяващите 38%.

Концепцията на Doxel е достатъчно ясна: строителните проекти имат планове, бюджети и срокове. Ако строителите се придържат към плана, бюджетът и сроковете следва да бъдат това, което се очаква. Но строителните проекти с планове, бюджети и срокове зависят от голям брой хора, които трябва да правят точно определени неща, а ние всички знаем колко често се спазва това.

Имайки предвид тази особеност, не би трябвало да е изненадващо, че 98% от големите строителни проекти се реализират при надвишаване на бюджета – понякога с до 80% (!!!) и изоставане – до 20 месеца.

Идеята на Doxel е да се разчита не на хора, а на точни измервания, данни… роботи (източник: видео Doxel)

Решението на проблема е да се следи къде какво се случва на строежа. В момента индустрията прави това, като изпраща хора, които с чертежи в ръка и рулетки мерят и отчитат какво е направено. Doxel обаче оспорва идеята, че пращането на още хора там, където работят хора и допускат човешки грешки, е най-добрата за справяне с грешките. Идеята на фирмата е да се разчита не на хора, а на точни измервания и данни. И роботи.

След като строителната площадка се затвори за деня (обикновено в късния следобед), Doxel изпраща малък автономен робот с отличен LIDAR радар. Машинката сканира методично целия строеж. Роботът няма никакъв проблем след като са му зададени предварително планирани пътеки, които могат да включват стълбища и коридори. Една такава машинка може да сканира около 30 000 квадратни метра за седмица.

След като роботът приключи с измерванията, той изпраща всички данни в облака. Там данните биват „предъвкани“ от алгоритми за дълбоко самообучение, които са научени да разпознават всички видове компоненти (дори и само малка част от тях да са видими) въз основа на формата, местоположението и размера.

Точността на LIDAR картата, която Doxel създава, позволява да се провери дали са използвани правилните материали на точното място и по правилния начин. Ако е така, алгоритъмът отчита „напредък”. Ако има разминаване, на мениджърите се изпраща информация, за да знаят какво не е наред и да могат да предприемат стъпки за незабавно коригиране на проблема.

Това именно осигурява пестенето на време и пари. Грешките се откриват веднага, а не след няколко дена или даже седмици по-късно, когато решаването на проблеми би коствало много повече време и хабене на материали и труд.

Технологията води до подобряване на ключови показатели в строителството (източник: видео Doxel)

И сега най-важното – идеята е добра, но дали наистина работи? Doxel е провела изпитание на технологията си, помагайки в строителния надзор при многоетажна медицинска офис-сграда в Сан Диего, Калифорния. Роботът автоматично е сканирал строежа изцяло в продължение на по 4,5 часа всеки ден.

В хода на проекта е наблюдавано увеличение на производителността на труда с 38% спрямо първоначалната прогноза в бюджета на проекта. В крайна сметка проектът е осъществен, като изразходваните средства възлизат на сума, с 11% по-малка от предвидения бюджет.

Е, това е само един пример и навярно различните строителни проекти биха постигнали различни резултати. Но в строителството дори един-два процента са много значителни.

Коментар