Intel форсира избора на нов мениджър

Очаква се този месец Intel да обяви новия си главен изпълнителен директор (източник: CC0 Public Domain)

От половин година Intel търси кандидат за поста главен изпълнителен директор, но компанията все още не е намерила подходящия кандидат. Очаква се обаче този месец ръководството на чипмейкъра да форсира процедурата по избор на нов CEO, според източници на Блумбърг.

Бордът на директорите на Intel вече е отхвърли няколко кандидатури за висшия мениджърски пост в компанията, като същевременно провежда повторни интервюта с някои канидати.

Наскоро председателят на борда на директорите Анди Брайънт е заявил пред служители, че Intel може да избере „нетрадиционна кандидатура“. Тези негови думи навеждат на мисълта за назначаване на външен за компанията мениджър.

Който и да поеме Intel обаче, ще има нелеката задача да ръководи компания с огромни приходи, застрашена от нарастващата конкуренция. Новият CEO трябва да убеди инвеститорите, че загубата на лидерство в областта на производствените технологии няма да намали дела на Intel на печелившия полупроводников пазар.

Освен това бъдещият лидер на Intel трябва да спази даденото от компанията обещание да продължи да расте за сметка на нови направления извън традиционните си сфери на бизнес – чиповете за персонални компютри и сървъри.

Новият изпълнителен директор трябва в кратки срокове да вземе редица трудни решения. В близко бъдеще компанията може да постигне добри резултати от търсенето на процесори за РС и сървъри, но за изготвяне на дългосрочна стратегия е необходим мениджър, коментира анализаторът Кевин Касиди от Stifel Nicolaus & Co.

Според него, Intel трябва в кратки срокове да реши проблема със забавянето на доставките на чипове, произвеждани по нови технологични процесори. В противен случай компанията рискува нейните клиенти да потърсят други партньори, които произвеждат чипове по по-напреднали технологии.

Коментар