Microsoft сключи голяма сделка с Пентагона

Пентагонът ще ползва ИТ услуги на Mircosoft за 5-годишен период (източник: CC0 Public Domain)

Microsoft сключи този месец поредния си договор с Министерство на отбраната на САЩ. Компанията ще доставя на Пентагона корпоративни услуги в продължение на 5 години на обща стойност 1,76 млрд. долара, съобщи The Register.

От ИТ услугите на софтуерната корпорация ще се възползват също разузнавателните служби и бреговата охрана. Microsoft ще получи плащанията по договора не наведнъж, а на части в рамките на периода, за който е сключено споразумението.

Не за първи път компанията от Редмънд си сътрудничи с Министерство на отбраната на САЩ. През ноември 2018 г. Microsoft слючи с Пентагона договор за 480 млн. долара за доставка на очила с допълнена реалност HoloLens, които ще се използват за обучение на бойци и във военни операции.

Microsoft пое ангажимент да достави на американската армия до 100 хиляди устройства HoloLens. С тяхна помощ военните ще отиграват провеждане на сложни спец-операции на вражеска територия.

Партньорството на ИТ бизнеса с военните все по-често е критикувано от страна на служителите на компаниите. Под тяхно давление наскоро Google оттегли кандидатурата си за реализация на облачен проект за Пентагона на стойност 10 млрд. долара. Microsoft пък се надява да спечели поръчката, въпреки недоволството на служителите.

Коментари по темата: „Microsoft сключи голяма сделка с Пентагона”

добавете коментар...

  1. До Saevar

    За критичните неща Пентагонът разчита на Red Hat. По-скоро M$ ще им продават файловете от компютрите по света.

  2. Saevar

    идеално, добри новини за хакери и всякакви хактивисти, по-лесно ще се влиза явно в пентагончето 🙂

Коментар