Водоустойчивите смартфони – каква е истината?

Много хора погрешно смятат, че ако телефонът им e защитен, могат да правят каквото си искат с него
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти всички водещи смартфони вече са водоустойчиви. Някои компании цитират цифри и букви, които са неразбираеми за мнозина, докато други просто казват, че можете да отидете на басейна с техния телефон. Но не всеки разбира какво всъщност означава това.

Буквите и цифрите за водоустойчивост показват степента на защита и въпреки че не гарантират сто процента оцеляване на телефона, когато падне във водата, позволяват да се разбере при какви условия е тествано устройството. Нека да разгледаме примери, за да разберем какво означават символите. И в същото време ще отговорим на един важен въпрос – допустимо ли е да се плува с телефон, ако е защитен от вода.

Водоустойчиви телефони

Ако някога сте повреждали скъп телефон, като разлеете вкусна напитка или просто вода върху него, знаете точно колко важна може да бъде хидроизолацията на устройството. До неотдавна защитата от вода беше типична само за масивни здрави телефони, предназначени за строителни работници и туристи. Те приличаха на колело на трактор, но сега всичко се промени. iPhone 13 Pro, Galaxy S21 Ultra и дори новите Pixel 6 и Pixel 6 Pro вече имат висока степен на водоустойчивост.

Но не всички телефони могат да издържат на потапяне във вода, а някои изобщо не трябва да са близо до нея, отбелязва Androidinsider. Ако наскоро сте купили телефон, вероятно виждате етикети като IP67, IP68, IPX8 или нещо подобно. Но какво всъщност означават тези букви и цифри?

Какво е IP рейтинг и защита от вода

IP или степента на защита от проникване (Ingress Protection, известна още като международна степен на защита) е стандарт, определен от Международната електротехническа комисия (IEC). Първата цифра в кода за оценка показва степента на защита срещу проникване на твърди частици, включително прах. Тези нива на защита варират от 0 до 6. Второто число представлява степента на защита срещу проникване на влага или течност, с нива на защита от 0 до 9.

Понякога ще видите IP рейтинг с число, заменено с X, например IPX8. В този случай компанията не предоставя подробности за тестването, така че рейтингът е заменен с X. Устройство с рейтинг IPX8 може да издържи на потапяне във вода, но официално няма никаква защита от прах.

Първото число в IP рейтинга е защита срещу твърди частици:

 • 0 – няма защита
 • 1 – защита срещу частици с диаметър над 50 mm
 • 2 – защита срещу частици с диаметър над 12,5 mm
 • 3 – защита срещу частици с диаметър над 2,5 мм
 • 4 – защита срещу частици с диаметър повече от 1 mm
 • 5 – защита от прах
 • 6 – напълно прахоустойчив

Второто число в рейтинга е защита срещу течност:

 • 0 – няма защита
 • 1 – защита при вертикални падания
 • 2 – защита срещу капки под ъгъл до 15 градуса
 • 3 – защита от дъжд и капки под ъгъл до 60 градуса
 • 4 – защита от пръски във всяка посока
 • 5 – защита срещу водна струя под налягане от 30 kPa във всяка посока
 • 6 – защита срещу водна струя под налягане от 100 kPa във всяка посока
 • 7 – защита при потапяне на дълбочина 1 метър до 30 минути
 • 8 – защита при потапяне на дълбочина повече от 1 метър за повече от 30 минути
 • 9 – защита срещу гореща вода под налягане (рядко използвана)

Така например, iPhone 13 Pro и Samsung Galaxy S21 са класифицирани по IP68. Това означава ли, че са защитени от проникване на прах и могат да издържат на потапяне във вода? Не може да се твърди със сигурност, че е така. И като цяло нивото на защита, което имат, може да е различно.

Как се присвоява IP рейтингът

За да присвои рейтинг IPX8 на едно устройство, IEC изисква то да издържи потапяне във вода на дълбочина поне 1 метър за 30 минути. Производителите сами решават колко дълбоко са готови да отидат. Например, S21 Ultra може да бъде потопен във вода до 1,5 метра за 30 минути, докато Apple казва, че iPhone 12 Pro Max е невредим на дълбочина до 6 метра за 30 минути. Така че, докато всеки телефон с IP рейтинг трябва да достигне минималния праг, важно е да проверите дребния шрифт и да видите каква точно е защитата на вашето устройство.

Много хора погрешно смятат, че ако телефонът им има IP защита, могат да правят каквото си искат с него. Но цифрите просто означават, че телефонът е успял да издържи такъв тест извън кутията, а не, че ще го издържи в реалния живот. В същото време шансовете за гаранционен ремонт в случай, че вода попадне вътре в устройството, са нулеви. Тоест, производителят може да каже, че телефонът е тестван, но няма да реагира, ако устройството спре да работи след потапяне във вода.

Мога ли да плувам с телефона си

След като iPhone 13 Pro се рекламира с 6-метрова водоустойчивост, може да изглежда, че е безопасно да плувате с него. Но не трябва да правите това. IP защитата е тествана при идеални условия в неподвижна вода. Преместването на телефона във вода увеличава налягането върху устройството, което прави по-вероятно водата да проникне в него и да причини непоправими щети.

Освен това IP тестовете се извършват с прясна вода. Но повечето басейни съдържат допълнителни химикали, като хлор, които могат да повлияят на устойчивостта на телефона. И определено трябва да държите телефона си далеч от морето. Солената вода може да причини много проблеми, включително повреда на метални части в конектора за зареждане.

Дори ако смартфонът ви има най-висок рейтинг IP68, препоръчително е да се възползвате от тази характеристика само в спешни случаи. Вашият телефон не е предназначен за плуване и не си мислете, че можете да снимате под вода с него. За тази цел ще бъде много по-изгодно да си купите екшън камера.

Бюджетните телефони и защитата от вода

За да рекламира своя продукт с IP рейтинг, производителят трябва да премине през строги тестове, за да се увери, че отговаря на изискванията. Тези тестове могат да отнемат време и да струват скъпо. Ние, клиентите, плащаме за всичко това. Ето защо някои производители провеждат свои собствени тестове и казват, че телефонът е водоустойчив. Това е особено често срещано при бюджетните модели.

В подобни случаи може да срещнете термини като „водоотблъскващ” или „водоустойчив”, но не и IP маркировка върху корпуса. Тези телефони могат да използват защитни методи като гумирани уплътнения или водоотблъскващо покритие, за да предотвратят навлизането на влага. Въпреки че подобни устройства могат да оцелеят при случайно потапяне, постарайте се да ги предпазите от пълно потапяне във вода. Но определено не си струва да се притеснявате да ги използвате под дъжда.

Ако в спецификациите на телефона липсва водоустойчивост, трябва да бъдете колкото е възможно по-внимателно с течностите. Отнасяйте се към защитата от вода като застраховка за всеки случай. Дори ако нов телефон има IP рейтинг, с течение на времето изолационната подложка може да се повреди и водата да проникне в устройството. Само няколко капки са достатъчни, за да деактивират напълно телефона.

В заключение, ако някога телефонът ви падне във вода, е по-добре да отидете в сервиза и да го почистите. В противен случай може да се наложи да похарчите няколко стотин и дори хиляди левове за ново устройство.

Коментари по темата: „Водоустойчивите смартфони – каква е истината?”

добавете коментар...

 1. Koko

  Моя телефон пада безброй пъти в басейна и отделно снимам под вода с него, досега никога не е имал проблем.Телефона не е нищо особено Samsung s10+. Предполагам новите са още по добре.

 2. K

  Нокиа с фенерче- 2 часа в паднал в леген с вода, като го извадих работеше още и до днес е ок.

 3. Anonymous

  С обувките е още по-зле

 4. Виктор

  Имам umidigi bison водоустойчив, дават му да снима до 1.5метра под вода! До сега нямам никакъв проблем да снимам с него под вода в басейн 2м., а струва само 350лв.

 5. пропов

  Абе я стуга сте се баламосвали. Water resistant, Waterproof… стандартите нигога не се определят с думи а с цифри. IP е създаден с като индустриален стандарт с цел безопасност на работа с ел. уреди в прашна и водна среда. Затова е пределно ясен, точен, категоричен и безусловен. Или го има или го няма. Все пак при 220V и вода става дума за човешки животи, не за реклама и продажби. Когато някой реши да си прави реклама с него , трябва да си носи сериозната отговорност. Включително съдебна ако се наложи.

 6. отгошоран

  IPx**** означава Взривозащитен на нащо си …… , вижте стандарта …

 7. :o)

  С две думи производителите лъжат и няма как да им се търси сметка при проблем!

 8. Water

  Water-Resistant, Water-Repelent и Waterproof

  Това са три думи на английски, които означават различни неща, а на български се превеждат все като Водоустойчив, Водоотблъскващ и Водонепроницаем.

  Water-Resistant е водоустойчив при определени условия, такъв е IPxX рейтинг и означава ОГРАНИЧЕНА УСТОЙЧИВОСТ на ЧИСТА ВОДА.

  Water-Repelent е водоустойчив при повишени нива и имат допълнителна водоотблъскваща защита.

  Wateproof е напълно водонепроницаем и водонепропускащ.

  Потребителите си мислят и очакват, че телефона им е Waterproof (Водонепроницаем), но разочароват, като се наводни и разберат, че е само Water-Resistant.

Коментар