Huawei настъпва в лаптопите със собствен 5-нм процесор

В новия лаптоп на Huawei е вграден 5-нанометров собствен процесор
(снимка: IT Home)

Китайската компания Huawei обяви нов лаптоп Qingyun L420, базиран на Linux и 5-нанометров процесор, собствена разработка. Заобиколена от всички страни от американските санкции, Huawei показа лаптопа само няколко часа след обявяването на първия в света 5-нв процесор за Windows лаптопи – Snapdragon 8cx Gen 3 на Qualcomm.

Qingyun L420 има компактни размери, екран с висока резолюция, високоскоростна памет и множество интерфейси. Моделът ще наследи Qingyun L410, за който Huawei иска около 1400 долара на дребно в Китай. Цената на новия лаптоп не е известна.

Разликата в двата модела е най-вече в централния процесор. Qingyun L410, пуснат в края на 2020 г., разчита на Kirin 990, докато неговият наследник идва с Kirin 9006C, за който все още се знае твърде малко.

Това е ARM процесор, базиран на 5-нм технология, с осем CPU ядра и максимална тактова честота 3,13 GHz, съобщи IT Home. Не са известни данни нито за неговата видеоподсистема, нито за други компоненти.

Huawei е заложила на ARM процесор, за да постигне добра автономност и минимално тегло. Батерията е с капацитет само 56 Wh, но ARM лаптопите консумират значително по-малко енергия в сравнение с x86 чиповете. В същото време Qingyun L420 тежи 1,45 кг и е дебел 16 мм в затворено състояние.

Лаптопът е оборудван с 14-инчов екран с тънки рамки и резолюция Quad HD 2160×1140 пиксела. Дисплеят има почти „квадратно” съотношение на страните 3:2, плътност 185 ppi и ъгли на видимост от 178 градуса вертикално и хоризонтално.

Вътре в него е поместено 256 GB сторидж устройство, като в максимална конфигурация обемът нараства до 512 GB. Трябва да се отбележи, че това не е SSD, а UFS 3.1 модул, запоен на платката, както при съвременните флагмански смартфони. RAM паметта се състои от 8 GB LPDDR5 модул.

Kirin 9006C е едва вторият 5-нанометров процесор в света
(снимка: IT Home)

Qingyun L420 комуникира с външния свят чрез Wi-Fi 6 (802.11ax) или Ethernet. Не се съобщава за поддръжка на клетъчни мрежи и Bluetooth. Списъкът с кабелни интерфейси включва два пълноразмерни USB-A порта и отделен жак за слушалки. Има и по-модерен USB-C порт, подходящ не само за периферия, но и за зареждане на батерията до 65W. За свързване на външен дисплей, било то телевизор или монитор, е предвиден HDMI порт.

Процесорът Kirin 9006C не е включен в списъка на поддържаните от Windows 10 или Windows 11. Ето защо Qingyun L420 идва с дистрибуция на Linux, наречена KOS. Тя отсъства от списъка на добре познатите Linux дистрибуции, което означава, че е напълно нова разработка или модификация на държавната операционна система UOS, широко разпространена в Китай – с нея работи Qingyun L410.

Името UOS е абревиатура на Unity Operating System. Предлага се в две версии – сървърна и десктоп. Първата публична бета версия беше пусната през декември 2019 г., а стабилната версия излезе през януари 2020 г.

UOS е държавна китайска операционна система, която властите на страната искат да видят на всички компютри в правителствените структури. КНР е разработила стратегия за заместване на американския хардуер и софтуер – до 100% в публичния сектор към края на 2022 г.

UOS стъпва на Deepin, друга китайска Linux дистрибуция, която се разработва от 2004 г. През септември 2019 г. Huawei обяви цяло семейство лаптопи, базирани на Deepin, които бяха пуснати в продажба месец по-късно.

Коментар