Arm процесорите за лаптопи с двукратен ръст тази година

Лаптопите с Arm процесори навлизат на пазара, благодарение най-вече на Apple и нейния чип M1
(снимка: Apple)

След като продажбите на Arm процесори за лаптопи скочиха девет пъти през 2020 г., анализаторите от Strategy Analytics прогнозират по-нататъшен растеж в този сегмент от пазара. Очаква се приходите да се утроят през 2021 г., достигайки 949 милиона долара.

Прогнозата сочи двукратно увеличение в броя на доставените Arm процесори за лаптопи тази година. Strategy Analytics очаква чиповете с Arm архитектура да заемат над 10% от глобалните доставки на процесори за лаптопи през 2021 г. Най -големи играчи по отношение на приходите ще бъдат Apple, MediaTek и Qualcomm.

Почти 80% от приходите ще отидат при Apple, благодарение на чипа Silicon M1 Arm, който се използва в компютрите на компанията. Тайванската MediaTek, лидер в сегмента на процесорите Arm за хромбуци, се очертава като подгласник на Купертино с 18% пазарен дял.

Що се отнася до Qualcomm, въпреки тесните връзки с Microsoft и операционната система Windows, американският чипмейкър все още няма успехи на пазара за лаптопи. Strategy Analytics прогнозира, че делът на Qualcomm в сегмента няма да надвиши 3%.

Qualcomm инвестира сериозно в разширяване на присъствието си на пазара на компютри и тази година придоби Nuvia, основана от бивши служители на Apple, за 1,4 млрд. долара, но резултатите от инвестициите ще станат видими едва през 2023 г. В краткосрочен план анализаторите препоръчват на Qualcomm да се съсредоточи върху сегмента на хромбуците и да се опита да спечели част от дела на MediaTek.

Strategy Analytics смята, че ако производителите на Arm-базирани процесори за компютри искат да се конкурират по-ефективно с Intel и AMD, основните играчи на пазара за x86 чипове, те ще трябва да увеличат инвестициите си в софтуер и брандиране.

Същевременно, TrendForce прогнозира, че тази година глобалните доставки на преносими компютри ще се увеличат с 16,4% до 240 милиона броя. Сред факторите, допринасящи за положителната динамика, експертите отбелязват пускането на нови модели с Windows 11 и процесори Intel от следващо поколение.

Хромбуците, които бяха една от движещите сили на компютърната индустрия през първата половина на годината, сега се търсят по-слабо, поради свиване на дистанционното обучение и насищане на пазара. Очаква се през 2021 г. да бъдат доставени 36 милиона мобилни компютри от тази категория.

Коментари по темата: „Arm процесорите за лаптопи с двукратен ръст тази година”

добавете коментар...

  1. ..

    Нещо оценките им не са много правилни.

    За 2020г само Apple имат продажби на Mac за $28 милиарда.

    С пускането на M1X след 4 дни, реално 90% от най-продаваните им компютри ще минат на ARM, а ако някой мисли, че цените или продажбите им ще се променят, е в грешка.

    Дори да паднат до по-обичайните $20 милиарда, дори в краткосрочен план ще има огромен ръст.

    А, реално въобще не включвам останалите играчи, които също доста активно работят по по-висок клас ARM-базирани компютри.

Коментар