Готвят нов антимонополен закон срещу Big Tech

Големите технологични платформи са застрашени от нов антимонополен закон
(снимка: CC0 Public Domain)

Група американски депутати планират да внесат законопроект, който да забрани на големите технологични платформи да фаворизират своите собствени продукти. Новата норма най-вероятно ще бъде приета лесно, защото има подкрепата и на двете големи партии в САЩ. Тя ще засегне платформи като тези на Amazon, Apple, Facebook и Google.

Новият законопроект ще бъде детайлно представен идната седмица, съобщи Wtvbam. Засега документът се счита за „съпътстваща мярка” към друг закон, който вече е гласуван.

Законопроектът предвижда да се забрани на големите технологични платформи да изискват от компаниите, работещи в техните сайтове, да купуват стоки или услуги на самите платформи, както и да отклоняват резултатите от търсенията в своя полза.

„Тъй като доминиращите цифрови платформи – някои от най-големите компании, които нашият свят някога е виждал – все повече дават приоритет на собствените си продукти и услуги, ние трябва да въведем политики, за да гарантираме, че малките предприятия и предприемачите имат възможност за успех на цифровия пазар”, каза в изявление Ейми Клобушар, един от авторите на проекта, представител на демократите.

Съавтор е републиканецът Чък Грасли. Подкрепа за проекта изразиха още неколцина сенатори.

Коментар