TSMC планира да строи завод за чипове в Япония

Завод на TSMC в Япония ще укрепи местната верига за доставки на чипове
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

TSMC, най-големият производител на чипове в света, обяви в четвъртък, че ще построи свой завод в Япония. Мярката бе изтълкувана като отговор на призива на Токио за укрепване на местната верига на доставки на полупроводници в желанието за справяне с безпрецедентната глобална криза.

Изпълнителният директор на TSMC Си Си Уей каза пред инвеститорите, че компанията е получила подкрепа както от своите клиенти, така и от японското правителство, за да направи инвестицията, която сега ще подлежи на одобрение от съвета на директорите.

По думите на Уей, заводът ще се фокусира върху 22-нанометрова и 28-нанометрова специална технология, която може да се приложи при много типове чипове, от сензори за изображения до микроконтролери.

Общата инвестиция ще е в размер на 1 трилион йени (8,8 милиарда долара), твърди Nikkei Asia. Сумата е посочена от японското правителство, но самата компания не е разкрила стойността на инвестицията в проекта.

Според Уей, новият завод не е включен в тригодишните инвестиционни планове в размер на 100 милиарда долара, които компанията обяви по-рано. Очаква се изграждането на фабриката да започне през следващата година. Производството трябва да започне през 2024 г.

Въпреки че TSMC обикновено притежава 100% от своите чуждестранни заводи, компанията не изключва съвместни предприятия с други компании или с клиенти, според финансовия директор Уендел Хуанг. Той не коментира новините, съобщени по-рано, че и Sony ще инвестира в новия завод.

Японският премиер Фумио Кишида обеща на пресконференция да включи в своя пакет за икономически стимули подкрепа за мащабни инвестиции в частния сектор „като инвестицията от 1 трилион йени на TSMC”.

„Полупроводниковата индустрия на страната ни ще стане по-независима, което ще допринесе значително за нашата икономическа сигурност”, каза Кишида.

Отделно от тези новини Уей потвърди, че чип индустрията изпитва „краткосрочен дисбаланс поради прекъсване на веригата на доставки, предизвикано от Covid-19”.

Коментар