Чип индустрията все още следва Закона на Мур

Законът на Мур остава еталон, по който се развива полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от формулировките в закона на Мур – удвояването на броя транзисторите в един чип на всеки две години – остава еталон, по който се движи полупроводниковата индустрия, въпреки забавянето в някои категории.

Нов доклад на анализаторската компания IC Insights проследява динамиката през последните пет десетилетия в сегментите на DRAM, флаш паметта, микропроцесорите и графичните процесори. Във всички сегменти увеличението на степента на интеграция следва кривата, предсказана от Гордън Мур.

В последните 10-15 години фактори като консумацията на енергия и трудностите с мащабирането влияят върху темпа на растеж на броя на транзисторите, отбелязват анализаторите.

Така например, средното годишно увеличение на броя на транзисторите в DRAM чиповете в началото на 2000 г. беше близо 45%, но постепенно се забави до около 20%. Годишното увеличение на плътността на флаш паметите беше 55-60% до 2012 г., но оттогава насам падна до около 30-35% годишно.

Броят на транзисторите в РС процесорите на Intel нарастваше с около 40% годишно до 2010 г., докато в следващите години този процент намаля наполовина. При сървърните процесори на Intel броят на транзисторите почти спря да расте в средата и края на 2000-те, но след това растежът се възобнови на около 25% годишно.

IC Insights припомня, че Intel престана да публикува данни за броя на транзисторите в своите процесори през 2017 г. За сравнение, броят на транзисторите в процесорите Apple A нараства с 43% годишно от 2013 г., за да достигне 8,5 милиарда в A13.

Високоефективните графични процесори съдържат огромен брой транзистори. За разлика от микропроцесорите (CPU), те нямат значителен кеш, но разполагат с голям брой блокове за паралелни изчисления.

Коментар