Amazon ще продава технология за безкасови магазини

Магазините Amazon Go превърнаха покупката без касови апарати в мейнстрийм услуга
(снимка: Jordan Stead / Amazon)

Гигантът в онлайн търговията Amazon.com планира да започне нов печеливш бизнес, свързан с продажби на фирмената технология за безкасови магазини на други търговци на дребно, предаде Ройтерс.

Твърди се, че Amazon вече е подписал няколко договора с клиенти, чиито имена все още се пазят в тайна. Същевременно уебсайтът на компанията обяви нова услуга, наречена Just Walk Out.

Ходът на Amazon отразява стратегията на компанията за превръщане на вътрешни ресурси – като например складове за опростена доставка на пакети и облачна технология за поддръжка на уебсайтове – в печеливши услуги, предлагани на други търговци.

Според оценките на Loup Ventures, веригата магазини Amazon Go превърна покупката без касови апарати в мейнстрийм услуга, а търговията на дребно без касиери – едно от най-често срещаните направления в американската търговия – в пазар с потенциал от 50 милиарда долара.

Допълнително предимство от новото предложение на Amazon ще дойде от увеличеното използване на Amazon Web Services – облачните изчислителни услуги на компанията, които са в основата на системата за продажби без касиери и продавачи.

Коментар