Междусъседски спор вещае проблеми за умните камери

Приложението на умните звънци и камери е под въпрос след съдебно дело между съседи
(снимка: CC0 Public Domain)

Съдия постанови, че охранителни камери и умен звънец на вратата, монтирани в частна къща, следва да се третират като „неоправдано нахлуване” в личния живот на съсед – прецедент, който може да има глобални последици за устройствата за домашно наблюдение.

Драмата, за която разказва BBC, се разиграва в Оксфордшир, Великобритания. Д-р Мери Феърхърст твърди, че устройствата, инсталирани в къщата на съседа ѝ Джон Уудард, нарушават законите за защита на личните данни и допринасят за тормоз. Според съдията, това е точно така. Сега Уудард навярно ще трябва да заплати известни глоби и да премахне умния си звънец и охранителните си камери.

Уудард твърди, че е инсталирал устройствата добросъвестно като средство за предпазване от крадци. Спорът започнал след като Уудард поканил съседката си Феърхърст да направи обиколка на ремонтирания му дом, по време на която – според жената – той се похвалил с новата си система за сигурност.

В съдебното решение се казва, че д-р Феърхърст е „разтревожена и ужасена”, узнавайки, че съседът е монтирал камера на бараката си и че кадрите от нея се изпращат на неговия смартфон. Последвали серия спорове относно камерите, което подтикнало д-р Феърхърст да се изнесе от дома си.

В съдебната процедура е установено, че смарт-звънецът на вратата заснема изображения на къщата и градината на Феърхърст. Камерата на бараката пък обхваща почти цялата градина и паркинга.

Според съдия Мелиса Кларк, аудио-данните, събирани от камерата на бараката, както и от на звънеца на вратата, биват обработвани незаконно. В делото се отчита, че по време на инсталирането не е било възможно да се изключи съоръжението за аудио запис – това е станало възможно едва след актуализация през 2020 г.

Съдията казва, че намира аудио-данните, които могат да се запишат, за „още по-проблематични и вредни от видео-данните”. „Могат да се записват лични данни на хора, които изобщо не са наясно, че има такова устройството или че някой записва и обработва аудио и лични данни”, гласи съдебното решение.

Това се явява нарушение на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС и съответно на местния закон за защита на личните данни в Обединеното кралство.

Amazon, производител на звънеца на вратата и камерите, заяви, че клиентите трябва да „зачитат поверителността на съседите си и да спазват всички приложими закони, когато използват своето устройство за звънене”.

Коментар