Поверителността става все по-важна за потребителите

При онлайн общуване криптирането „от край до край” е особено важно за потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

77% от потребителите на приложения по света вярват, че дигиталната поверителност е от голямо значение, сочи анкета на Viber по случай Международния ден за защита на личните данни. У нас 81% от потребителите споделят, че са загрижени много за сигурността на техните данни и комуникация онлайн – резултат, който е с 1,3% по-висок от средния за региона.

Функционалностите за лична комуникация и криптирането от край до край по подразбиране са най-важни за потребителите, включително и за българите. 67% от тях казват, че техният основен приоритет е разговорите им да останат  лични.

На второ място за потребителите е важно да имат гаранция, че данните им не се споделят или събират от компанията, извън необходимото за работата на приложението.

От регионите, участващи в проучването – което включва Европа, Близкия изток и Северна Африка и Азиатско-тихоокеанския регион – потребителите в западноевропейските държави са най-загрижени за дигиталната си сигурност – 85% от анкетираните заявяват, че за тях това е много важно, което прави почти 10% повече от тези в глобален мащаб.

Освен това 79% от анкетираните в световен мащаб заявяват, че биха сменили приложението си за съобщения, поради опасения относно поверителността.

Подобно на глобалната статистика, близо 100 000 души, или 72% от всички участници в региона на Централна и Източна Европа, придават голямо значение на криптирането от край до край, в сравнение с едва 18% от запитаните в подобна анкета, проведена преди година.

Тъй като кризата с COVID-19 продължава да ускорява дигитализацията в много аспекти от живота – от образованието до работата и до здравеопазването, хората се обръщат към приложения и различни дигитални формати, за да останат свързани с членове на семейството си, приятели и колеги.

Проучването на Rakuten Viber подчертава, че чрез трансформацията, поверителността на данните все още е на първо място за потребителите.

Коментари по темата: „Поверителността става все по-важна за потребителите”

добавете коментар...

  1. :o)

    ако човек е отшелник в гората със стадо овци може и да приключи с вайбър и смартфоните като цяло 🙂

    За съжаление модерния свят ни е влязъл до макарите и ни направлява както е казал
    нашият обичан и уважаван премиер в частен разговор.

    Така че избухвам в смях на всяка подобна статийка.
    Личните ви данни са най-важното и ценно нещо за правителствата и шпионските служби където ги има , където ги няма мвр.

    Така че просто е смешно да се говори за каквато и да защита на лични данни и разговори.

  2. ха

    Viber приключил с Вайбър???

  3. Viber

    Тия станаха по-гладни и от фейсбук.С последния ъпдейт те принуждават първо да приемеш всички техни условия, ако искаш да влезеш в приложението и ако не си съгласен с техните политики, можеш да промениш настройките в последствие.Обзалагам се, че 99% от ползвашите Вайбър не знаят как да откажат продажбата на собствените си данни, на трети страни, защото опцията е навряна през девет планини в десета.Като скролвах безкрайния списъка с клиентите, на които Вайбър продава моите данни, ми изтръпна пръста. Даже ми се стори, че вътре видях името на бившата ми жена. Приключих и с Вайбър, както с Устсап.

Коментар