Социалните мрежи увреждат психиката на тийнейджърите

Всяко трето момиче е недоволно от външния си вид при децата до 14-годишна възраст
(снимка: CC0 Public Domain)

Психичното здраве на тийнейджърите бива увредено от интензивното използване на социални медии, сочи нов доклад на изследователи от Института за образователна политика във Великобритания и The Prince’s Trust.

Анализът твърди, че благополучието и самочувствието са сходни при всички деца в начална училищна възраст. Това обаче се променя около 14-годишна възраст, като психичното здраве на момичетата страда повече, според проучването.

Липсата на спортни упражнения е друг фактор, допринасящ за проблема – той е изострен от застоя у дома, наложен заради пандемията, се казва в изследването, данни от което публикува BBC.

Резултатите от проучването сочат, че:

  • Всяко трето момиче е недоволно от външния си вид при децата до 14-годишна възраст (в сравнение с 1 от 7 в края на началното училище);
  • Броят на младите хора с вероятни психични заболявания се е увеличил – всеки шести има някакъв проблем (в сравнение с един от 9 през 2017 г.);

Самочувствието и при двата пола спада осезаемо през периода на юношеството, като момичетата преживяват по-голям спад, се казва в доклада. Въпреки това самочувствието и благополучието на момичетата се стабилизира, когато преминат в късните си тийнейджърски години, докато при момчетата то продължава да спада.

Интензивното използване на социалните мрежи е свързано с отрицателното благополучие и самочувствие, независимо от психическото състояние на младия човек. При момичетата повече се наблюдават чувства на депресия и безнадеждност.

„Тези, които се чувстват по-зле, се обръщат към социалните медии за утеха или в търсене на общност”, каза за изследването д-р Ейми Орбен, научен сътрудник в Колежа Еманюел при Университета в Кеймбридж. „Не е вакуум, работи и в двете посоки”.

Семейните доходи, упражненията и лошото майчино здраве също допринасят за психическото състояние на младите хора, установява проучването. Редовните спортни упражнения имат положително въздействие върху двата пола, се казва още в доклада.

Коментар