Интернетът пагубeн за женското самочувствие

Социалните мрежи могат да предизвикат „недоволство” от тялото сред нежната половина на човечеството, твърдят психолози. Проблемът с нехаресването на фигурата е един от най-актуалните за подрастващото поколение, казва авторът на изследването Еми Слейтър, цитирана от Medical Express.

По думите на психоложката, досега са проведени много изследвания по темата, но на интернет като фактор не е обръщано достатъчно внимание.

Анализът на австралийските специалисти показва, че около 40% от 1100 анкетирани девойки са недоволни от своята фигура, в частност от теглото.

Слейтър счита, че идеалите за красота, които пропагандират телевизията и модните списания, са се пренесли във виртуалното пространство. Сравнявайки се с идеала, момичетата започват да чувстват известна малоценност.

Негативно се отразява също и фактът, че в интернет все по-често се показват реклами на всевъзможни средства за отслабване, кремове и др., целевата аудитория на които са именно момичетата.

Влияние оказва и средата в социалните мрежи. Така например, момичетата прекарват в мрежата около час и половина на ден и имат средно по 215 приятели, всеки от които може да влияе на начина, по който те възприемат себе си.

Коментари по темата: „Интернетът пагубeн за женското самочувствие”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Да се одобрваш значи да си спестиш време за реалност – да не се хабиш в неща,които ти носят неприятни мисли,само ще пропуснеш моменти .
    Е,ако има много кг и не може да се носят тесни дънки и фанелки,наистина е неприятно,но пък една хубава усмивка и едно приятно интелигентно общуване са ценни неща.
    Трябва да се залага на това,което има, а не да се тъгува по други неща.
    Въпрос на себевъзприемане.И на известен позитивен егоизъм.

Коментар