Страх от Anonymous на най-високо ниво в САЩ

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) се опасява, че хакерска атака от групата Anonymous може да доведе до много по-сериозни последствия, отколкото недостъпност на сайтовете.

Властите предполагат, например, че хакерската група може да лиши някои райони на САЩ от електричество.

Под угроза са също ключови компютърни мрежи, смята шефът на NSA – генерал Кийт Александър, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл.

Силите на „хактивистите” от Anonymous нарастват, разширява се и полето на техните действия. Активността им не е за пренебрегване, смята генералът.

Според анализатори, „анонимните” не си поставят за цел да проведат глобална и мащабна като щети акция – например изключване на електричеството.

По последни информации обаче, на 31 март е планирана операция Global Blackout, в рамките на която хакерите ще се опитат да извадят от строя 13 основни DNS сървъра. Ако планът им се осъществи, ще пострадат не само нарочените компании и организации, но и много други.

Повечето експерти не вярват, че подобна атака за изключване на интернет ще успее. Преобладава също мнението, че хакерите не могат да изключат електричеството чрез взлом на компютърните системи.

Коментар