Бюрокрацията е най-голяма пречка за предприемачите

76 процента от българските предприемачи биха стартирали бизнес отново, ако имат шанс за това, въпреки трудностите и слабата подкрепа от държавата. В глобален мащаб този процент нараства до 85%, сочи проучване на Регус сред над 26 000 бизнес мениджъри и собственици на фирми в 90 страни.

Българските предприемачи считат бюрокрацията (98%) за най-голямата пречка за създаване на бизнес в наши дни. Липса на подкрепа от правителството (89%), състоянието на икономиката (83%) и доминирането на пазара от големи корпорации (81%) са другите фактори, които възпрепятстват стартирането на бизнес в България, според анкетираните.

Над две трети от българските предприемачи се позовават и на липсата на достъп до кредити като сериозна пречка.

„Кой знае в какво състояние ще бъде икономиката, ако предприемачите решат да играят на сигурно и започнат да съкращават персонал, както направиха много от техните по-големи и безспорно по-добре обезпечени конкуренти”, коментира Катерина Ману, генерален мениджър на Регус за Балканите. Предизвикателствата, пред които са изправени предприемачите, не са нови, но те ясно заявяват, че подкрепа на държавата се усеща слабо.

Малките и средни предприятия са „двигателите на растежа”, осигуряващи от 40 до 50 процента от БВП в световен мащаб.  50 процента от всички работни места са създадени от малки и средни предприятия, но въпреки това те привличат само малка част от общите инвестиции в Г-20.

Предприемачите ще трябва да останат гъвкави, за да преминат през бурните води и да успеят. Липсата на институционална подкрепа означава, че собствениците на фирми ще продължат да предпочитат гъвкавите условия на работа, за да стимулират своите служители и да се концентрират върху растежа на своя бизнес. В момента повече от половината от предприемачите използват гъвкави работни места, допълни Катерина Ману.

Коментар