Хромбуците са отличникът на растящия РС пазар

Хромбуците демонстрират най-висок ръст на пазара за персонални компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Рекорден ръст за второ поредно тримесечие бележи световният пазар на персонални компютри, вкл. таблети. Общите доставки за периода юли-септември възлизат на 124,5 милиона устройства, което е с 23% повече на годишна база, сочи доклад на Canalys.

Лидер на РС пазара е китайският производител Lenovo, който е продал 23,5 милиона устройства – настолни компютри, лаптопи и таблети. На второ място е Apple с 22,1 милиона продадени бройки, а в Топ 5 попадат още HP, Dell и Samsung, според данните на Canalys.

Най-добрият клиентски продукт за тримесечието е хромбукът (chromebook), чиито продажби са нараснали със 122% до 9,4 милиона броя. Това са мобилни компютри под управление на операционна система Chrome OS от Google.

Продажбите на таблети и лаптопи са се увеличили през тримесечието с 88%, а „всичко в едно” моделите, или т.нар. моноблок компютри, бележат ръст от 7%. За разлика от тях, десктоп категорията регистрира 32% спад.

Успехът на хромбуците е подхранван от пандемията и масивната промяна към дистанционно обучение в образованието, както и от правителствените програми в някои държави за осигуряване на компютри в училищата.

Коментар