Дистанционното обучение прави хромбуците масов продукт

Хромбуците стават все по-предпочитан продукт за образование и бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус, която принуди децата по цял свят да учат дистанционно – от дома, превърна хромбуците в масов продукт. Мобилните компютри под управление на операционна система Chrome OS на Google са по-евтини от Windows РС-тата и много по-достъпни от Apple MacBook. На хромбука се ползва лесно Google Classroom – уеб-базирана програма, на която разчитат учителите и учениците, докато училищата са затворени.

През третото тримесечие производителите на устройства са доставили около 9 милиона преносими компютри с операционна система Chrome OS, което е 90% повече спрямо същия период на миналата година, докато компютърният пазар като цяло отбеляза ръст от 15%, по данни на IDC. Хромбуците заеха около 11% от общите доставки на компютри през тримесечието.

Windows на Microsoft остава доминиращата операционна система за компютри. Но хромбук вълната може да подкопае водещата роля на Microsoft, ако пандемията подтикне потребителите да разчитат още повече на удобството с Chrome OS и услуги като Google Docs.

Хромбуци предлагат от 2011 г. компании като Acer, HP и Lenovo. Google също продава хромбуци със собствен бранд от 2013 г. насам. Някои училища закупиха такива компютри за учениците и популяризираха своите инициативи в социалните мрежи. Родителите също купуват хромбуци за децата си.

Кори Ричардсън, ръководител проучвания и стратегия в рекламна агенция Fluent360 от Чикаго, купил реновиран хромбук Lenovo от Amazon за около 200 долара за 8-годишната си дъщеря, която учи в частното училище Daystar. Търсел нещо практично и лесно за използване.

„Това беше страхотна инвестиция”, казва той пред CNBC. Дъщеря му украсила лаптопа със стикери и в допълнение към заниманията в училище, го използва за разговори с приятели в приложението Messenger Kids на Facebook и за гледане на видеоклипове в YouTube.

Същевременно, хромбуците проникват и в корпоративния свят, където някои големи компании ги купуват за служителите си. Миналата седмица Parallels пусна софтуер, който позволява на потребителите на хромбуци да ползват Windows – това отваря достъпа на служителите в офисите до персонализирани работни приложения.

„Наблюдавахме огромно нарастване в търсенето на хромбуци”, сподели през април изпълнителният директор на Google Сундар Пичай пред анализатори по повод финансовите резултати на компанията за първото тримесечие.

Потребителите започват да плащат малко повече за хромбуци, тъй като избират модели със сензорни екрани и по-висока производителност. Средната продажна цена на хромбук през второто тримесечие е 320 долара, в сравнение с под 300 долара преди две години.

„Това е бавно изкачване. Но все пак изкачване, когато говорим за ниски ценови диапазони”, коментира Джитеш Убрани, мениджър изследвания в IDC.

Коментари по темата: „Дистанционното обучение прави хромбуците масов продукт”

добавете коментар...

  1. ха

    :o), целта не е да се доказва какво може и какво не, а просто да се върви в посока в която ти си максимално свободен. Като си на Windows, то винаги трябва да се съобразяваш с глупостите на Microsoft, а те не еднократно са доказали, че могат да правят масови такива. Като опитваш всичките ти софтуерни инструменти да се намират и ползват отдалечено – ти вече си с много по-удобен избор. Защото нямаш ограниченията на операционната система и така можеш да ползваш различни неща от всякакъв род. Спокойно можеш да прилагаш плавен преход между технологии, включително да ползваш някои нови много нестандартни.

  2. haha

    :o), само да ти кажа, че по принцип си прав, ако не знаеш за какво ти е Хромбук. Но ако става въпрос за образование, си много далеко от истината. Хромбука не е с Андроид, а с пълноценна операционна система, която превръща устройствата в пълноценни лаптопи, наречени хромбуци. Освен това, за организации, които работят под G Suite или Google Workspace, Хромбуците са най-подходящите устройства – регистрират се и се мениджират централизирано. Учениците не могат да инсталират каквото си искат. Ако се правят тестове или друг вид изпитвания, може да се контролира да не отварят нищо друго, освен изпитния материал. Всички това се контролира централно от един администратор. Иначе и аз не съм привърженик на линукс манията за масова употреба. Но в случая Хромбукът е по-добро решение за образованието и някои бизнеси (може би повечето).

  3. :o)

    Ами като си тръгнал да търсиш , може да потърсиш
    How to buy Notebook with Windows

    Не мога да разбера какви са тия напъни жабата да стане кон?
    Ще си взема аз някаква операционна система за таблети да се мъча да работя на нея?
    За да докажа на кой какво? Че можело …

    Ми тва си е чиста идиотщина?

  4. ха

    В момента в който ти потрябва читав Word документ ще потърсиш “How to install and run Microsoft Office on a Chromebook” в сайта на Microsoft. Защо говорим за нещата като във времената преди 5 години…

  5. :o)

    Ако работата ти може да се върши през браузър
    или да се обучаваш от сайт / ютюб може и да има смисъл това

    В момента в който опреш до читав Word документ с всички екстри на офис (хиляди са),
    Таблица за смятане , Презентация или ДРУГ софтуер от платформата на целия свят:
    Windows
    си дотам…99% от нещата в света са правени и съвместими с уинБоз колкото и да е гадно.
    Така че – ако някой му е само за браузър/таблет/смартфон , може да си купи същото
    и във вид на ноутбук да.

  6. ха

    Навиците придобити при работа с хромбук общо взето се изчерпват с ползване на браузър. След това лесно можеш да се прехвърлиш на всякакви платформи. Така че, основното може би е цената на последните. И да се има предвид, че сигурността на данните е под въпрос – често (например при обучението) това далеч не е толкова важно.

  7. такова нещо...

    …само по принуда бих използвал, както впрочем днес е ситуацията с телефоните.

Коментар