Windows приложения ще работят на хромбуците

Скоро бизнес потребителите на Chrome OS ще могат да ползват Windows приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

По-рано тази година Google обяви партньорство с Parallels, за да предостави на потребителите на устройства с Chrome OS (хромбуци) възможност за пускане на Windows приложения. Вече са известни и подробностите за това как ще се реализира поддръжката.

Когато се появи за първи път, Chrome OS  беше малко по-голяма като обем от един браузър и разработчиците очакваха потребителите да преминат напълно към използване на уеб приложения. Оттогава минаха около девет години, но потребителите все още се нуждаят от локално инсталиран софтуер. Това важи особено за бизнес клиентите, а Google търси начини да накара повече компании да използват хромбуци.

Според публикациия по темата в ExtremeTech, ИТ администраторите ще могат да предоставят достъп до софтуера за виртуализация на Parallels на потребители, работещи с Chrome OS устройства, които се управляват от Chrome Enterprise Upgrade.

Първоначално Google обмисляше да даде на потребителите възможност да инсталират Windows директно на хромбуците. Но впоследствие компанията реши да се откаже от това, поради съображения за сигурност. В крайна сметка Google избра виртуализация на Windows с помощта на Parallels, за да предотврати заплахите за сигурността.

Първоначално Parallels Desktop ще зарежда пълно копие на Windows 10 в Chrome OS. Това ще позволи на потребителите да работят с приложения и документи по същия начин, както го правят на компютър с Windows. Освен това ще бъде реализирана функция за автоматично пренасочване на файлове на Windows към виртуалното пространство, което ще направи процеса по-гладък.

Но все пак Google смята, че пускането на напълно виртуално копие на Windows не е най-доброто решение. Ето защо в бъдеще разработчиците възнамеряват да внедрят възможност за пускане на Windows приложения директно в Chrome OS.

Windows вероятно ще се нуждае от достатъчно мощен хромбук, за да работи нормално, а много устройства с Chrome OS имат скромни хардуерни характеристики. Те са добри за работа с няколко раздела в Chrome, но виртуализацията на Windows ще изисква повече ресурси.

Google не уточнява хардуерните изисквания за работа с Windows, но потвърждава, че решението на Parallels ще бъде насочено към производителни хромбуци. Всъщност бизнес хромбуците имат необходимата висока производителност.

Предполага се, че възможността за пускане на Windows приложения на хромбуците чрез виртуализиране на операционната система ще се появи още тази година и ще стане достъпна за корпоративни клиенти на Google.

Коментар