Дават ни висока оценка по цифрово качество на живот

Цифровото качество на живот се определя от ключови интернет показатели
(снимка: DQL Index 2020 / Surfshark)

България се нарежда на 26-то място в света според индекса за цифрово качество на живот – DQL Index 2020, изготвян от компанията Surfshark. Изследването обхваща 81% от световното население, или 6,3 милиарда души.

Изследователите измерват цифровото качество на живот по пет основни показателя: достъпност на интернет, качество на интернет, е-инфраструктура, е-сигурност, е-правителство.

Страната ни се откроява от тълпата в DQL Index 2020 – тя е сред 13 държави, които надвишават очакваното цифрово качество на живот, като осигуряват по-високи нива на електронна сигурност и по-достъпна интернет връзка, отколкото се очаква от нивото на БВП.

България е сред първите 10 държави в световен мащаб, които имат най-достъпен интернет. Освен това в Източна Европа само Полша има по-достъпен интернет от нас, сочи анализът.

Що се отнася до качеството на интернет, България се нарежда на 19-о място. Тя надминава развити страни като Франция, Германия и Обединеното кралство.

Електронната сигурност е силно напреднала в България, заявиха от Surfshark. Страната ни е на 22-ро място по отношение на електронната сигурност и е по-добре подготвена за кибератаки от САЩ, Канада и Сингапур.

В сравнение със своите съседи – Гърция и Румъния, България се нарежда по-високо място в индекса за 2020 г. Гърция заема 37-а позиция, докато Румъния е на 39-о място.

Изследването тази година отчита влиянието на епидемията от COVID-19 върху качеството на интернет, наред с останалите фактори фактори, които определят цифровото качество на интернет, вкл. достъпност на интернет, е-управление, е-сигурност и е-инфраструктура.

Коментари по темата: „Дават ни висока оценка по цифрово качество на живот”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бабини деветини ;-)))

Коментар