Acer пуска първите хромбуци с процесор Snapdragon 7c

Acer Chromebook Spin 513 стъпва на платформа Qualcomm Snapdragon 7c с 8-ядрен процесор
(снимка: Acer)

Първите хромбуци, базирани на процесорна платформа Qualcomm Snapdragon 7c, дебютираха вчера на конференцията Next@Acer Connected Together. Новите модели Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H / CP513-1HL) и Acer Chromebook Enterprise Spin 513 се отличават с ултрапортативен дизайн, дълъг живот на батерията и опционален 4G LTE адаптер.

„Тъй като служителите и студентите преминаха към дистанционна работа и обучение, Acer реагира с решения, които отговарят на техните нужди – в този случай това са лаптопи Chromebook, които са достатъчно мощни, за да поемат всичко, което изникне за вършене. Те имат целодневен живот на батерията и изключително сигурна свързаност с мобилните мрежи практически навсякъде”, коментира Джеймс Лин, генерален мениджър „Лаптопи, ИТ продукти” в Acer.

В сърцето на Acer Chromebook Spin 513 е платформата Qualcomm Snapdragon 7c, която включва 8-нанометров, 8-ядрен процесор Kryo 468 с подобрени характеристики за мултитаскинг и интегрирана графика Adreno 618 за онлайн игри и видеострийминг. Батерията с 14 часа живот поддържа работата на хромбука повече от цял работен или учебен ден. Като опция се предлага 4G LTE адаптер.

Acer Chromebook Spin 513 има алуминиев горен капак, 13,3-инчов Full HD IPS сензорен дисплей с Corning Gorilla Glass и тъчпад. Тесните рамки на екрана позволяват съотношение 78% на площта на дисплея към корпуса. Ноутбукът тежи по-малко от 1,2 кг и е тънък 15,55 мм, с размери малко по-големи от лист хартия. Клавиатурата е с подсветка за работа и на тъмно.

Acer Chromebook Spin 513 може да се ползва в четири режима
(снимка: Acer)

Трансформиращият се дизайн с две пълнооборотни панти позволява на потребителите да използват лаптопа в четири режима: традиционен с въвеждане от клавиатурата, режими таблет, режим дисплей и режим „палатка” за презентация или когато пространството е ограничено. Два вградени микрофона подсигуряват видеоконференциите и разговорите с приятели в Google Meet и ползване на Google Assistant.

Хромбукът идва с Wi-Fi адаптер 802.11ac с 2×2 MIMO технология и по избор 4G LTE адаптер. Налични са два USB Type-C порта, които поддържат USB 3.2 Gen 1 (до 5 Gbps), DisplayPort през USB-C и USB зареждане, както и USB 3.2 Type-A порт, а периферни устройства могат да бъдат свързани и чрез Bluetooth 5.0. Chromebook Spin 513 се предлага с до 8GB LPDDR4X SDRAM и до 128 GB диск за съхранение.

Моделът Acer Chromebook Enterprise Spin 513 предлага сигурност и корпоративни функции. Опционалната 4G LTE свързаност и бизнес функциите на Chrome OS създават продуктивна среда за работа на служителите, независимо откъде работят. ИТ отделите ще оценят интегрираните в Chromebook Enterprise пълни настройки за сигурност, а ИТ администраторите ще могат лесно да управляват актуализациите, да конфигурират приложения, да стартират разширения и политики с уеб базираното управление.

Acer Chromebox CXI4 е решение за училищни лаборатории и класни стаи, семейства и малки фирми. Той осигурява достъп до информация и помощни материали в зони за обслужване на клиенти и дори може да се използва в информативни киоски. В допълнение, новият Chromebox може да бъде закупен и с ъпгрейд за Chrome Enterprise, който предоставя на служителите бизнес инструменти за ефективна работа.

Intel-базираният Acer Chromebox CXI4 е предназначен за училищни лаборатории и класни стаи
(снимка: Acer)

С процесор 10-то поколение Intel Core i7, моделът Chromebox CXI4 се предлага с портове за свързване към няколко дисплея и периферни устройства. Освен USB 3.2 Type-C порт и два HDMI порта, той има до пет USB 3.2 Gen 2 порта. Лаптопът разполага и с Intel Wi-Fi 6 (802.11ax) адаптер и RJ45 порт за бърза интернет връзка, без значение кабелна или безжична.

Поставянето и свързването на Chromebox CXI4 е максимално улеснено: хромбукът просто се свързва към задната страна на монитора чрез допълнителния VESA комплект за монтаж или се поставя свободно стоящ и обезопасен с ключалка Kensington.

Новите Acer Chromebook Spin 513, Chromebook Enterprise Spin 513, Chromebox CXI4 и Chromebox Enterprise CXI4 поддържат инсталиране на приложения чрез Google Play. Точните спецификации, цени и наличност се променят в зависимост от региона.

Коментар