Tesla отчете пето поредно тримесечие на печалба

Tesla e доставила 139 300 автомобила през последното тримесечие
(снимка: Tesla)

Производителят на електрически автомобили и възобновяеми енергийни източници Tesla отчете по-добри от очакваните резултати за третото финансово тримесечие, което доведе до поскъпване на акциите на компанията с около 3%.

За пето поредно тримесечие Tesla, ръководена от Илон Мъск, е на печалба. Ето как се представя компанията на фона на очакванията на анализаторите:

  • Печалба на акция (коригирана): 76 цента срещу 57 цента (Refinitiv);
  • Приходи: $8,77 милиарда срещу $8,36 милиарда на (Refinitiv);
  • Нетна печалба (GAAP): $331 милиона срещу $394 милиона (Refinitiv).

Tesla вече съобщи, че е доставила 139 300 автомобила през тримесечието, което е нов рекорд за компанията. Приходите от автомобили възлизат на 7,6 милиарда долара, или около 91% от общите за тримесечието. Брутният марж на автомобилния бизнес, без регулаторните кредити, нараства от 18,7% на 23,7%.

Оперативните разходи на Tesla скачат с 33% от последното тримесечие, достигайки 1,25 милиарда долара, тъй като компанията започна изграждане на нови фабрики в Остин, Тексас и Бранденбург (Германия).

Tesla ще започне да доставя автомобили от заводите в Берлин и Остин през следващата година, първоначално с бавни темпове, но впоследствие обемите ще се увеличат, става ясно от коментар на Илон Мъск.

Той предупреди инвеститорите, че може да отнеме 12 до 24 месеца за достигане на пълния капацитет на производството в новите фабрики, след като те започнат да работят. По-рано Tesla планираше да започне производство в берлинския завод през юли 2021 г.

Коментари по темата: „Tesla отчете пето поредно тримесечие на печалба”

добавете коментар...

  1. ха

    Тези 33% оперативни разходи са се натрупали най-вече защото Мъск е платил сметката за вода на завода си в Германия…

Коментар