Acer: Търсенето на компютри се възстанови

Пазарът на персонални компютри се върна към растеж през третото тримесечие, заяви Джейсън Чен в интервю за CNBC (снимка: видео CNBC)

Глобалният пазар на компютри се отлепи от най-ниската си точка и сега се възстановява. Търсенето се нормализира, според шефа на един от водещите играчи на РС пазара – тайванския производител Acer.

„Търсенето достигна дъното около май тази година, но оттогава се нормализира. През третото тримесечие вече виждаме растеж в сравнение с миналата година”, казва председателят и главен изпълнителен директор на Acer – Джейсън Чен в интервю за CNBC.

Положителните промени на пазара могат да се видят и във финансовите показатели на тайванския производител. По-рано този месец компанията съобщи, че нейните консолидирани приходи за третото тримесечие (юли-септември 2023 г.) са нараснали с 4% на годишна база, достигайки 67,5 милиарда NT$ (над 2 милиарда щатски долара), а увеличението спрямо предходното тримесечие е близо 16%.

Продажбите на лаптопи Acer за периода юли-септември са нараснали с 19,4%, в сравнение с предходното тримесечие, а в настолния сегмент приходите са се увеличили с 27,8%.

Персоналните компютри и монитори съставляват около две трети от бизнеса на Acer, казва Чен, но дейностите, които не са свързани с компютри, ще играят по-голяма роля за компанията в бъдеще. Очаква се некомпютърният сегмент да генерира до една трета от приходите на Acer или дори повече.

Изпълнителният директор на Acer е оптимист за перспективите пред PC пазара и вярва, че до четвъртото тримесечие той ще се върне напълно към нормалното.

„Вярваме, че пазарът на компютри ще се върне към сезонните неравномерности. Първата половина на годината ще бъде под 50%, а втората ще надхвърли първата, поне в обозримо бъдеще”, споделя Чен. Според него, излишните запаси в каналите за дистрибуция са почти изчерпани, което предполага възстановяване на търсенето.

Acer редовно се класираше сред петте най-големи доставчици на компютри в света, но през последните години анализаторите по-рядко я включват в Топ 5. Скорошният доклад на Gartner за компютърния пазар през третото тримесечие показва, че Acer е била шестата най-голяма PC марка в света, след Lenovo, HP Inc, Dell, Apple и Asus.

Gartner изчислява, че Acer е доставил близо 4,4 милиона персонални компютри по целия свят през последното тримесечие (6,8% от общия брой), което е само с 2,4% по-малко от преди година. В същото време за пазара като цяло експертите регистрират спад от 9,9%, а доставките на лидера в индустрията Lenovo са намалели с 4,4% на годишна база.

Въпреки отрицателната годишна динамика, изследователските компании говорят за постепенно възстановяване на компютърната индустрия. По-специално Canalys отбелязва, че през юли-септември доставките на лаптопи и настолни компютри са се увеличили с 8% в сравнение с предходните три месеца.

Коментар