Фотоволтаици осигуряват 50% от електроенергията на УНСС

Две фотоволтаични централи в УНСС пестят 630 тона въглеродни емисии на година
(снимка: УНСС)

Фотоволтаична инсталация ще осигури половината от електроенергията, необходима за дейността на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Съоръжението, което беше открито официално днес, ще освободи ресурси за подобряване на качеството на обучението на студентите.

Двата фотоволтаични парка са изградени върху покрива на Университета и новоизградения модерен закрит паркинг. Производителността на съоръжението на паркинга е 293 MWh на година, а на покривното пространство – 657 MWh на година, така че общата производителност на двете централи е 950 MWh на година.

Инвестицията се изплаща от икономията на електрическа енергия, която осигуряват централите. Двете централи спестяват на годишна база 630 тона въглеродни емисии.

Проектът се финансира по ЕСКО договор с „Прострийм груп” за близо 3 милиона лева. При този тип договор Университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електроенергията.

„Ще спомена само един факт – 630 тона въглеродни емисии ще бъдат спестени на годишна база от това, което днес откриваме като фотоволтаични системи. Ако всички български университети и училища въведат такива системи, представете си какъв голям ресурс е това за намаляване на въглеродните емисии на България”, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Фотоволтаичните паркове са изградени върху покрива на Университета и новия закрит паркинг
(снимка: УНСС)

Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на университета за енергийна ефективност и политиката за устойчиво развитие, поясни ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

„Новото съоръжение е естествено продължение на усилията ни в посока енергийна независимост и зелена икономика, което дава добавена стойност както за нашия университет, така и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спестени от тази фотоволтаична инсталация, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата”, допълни той.

Реализацията на проекта е подкрепена ота Министерството на образованието и науката чрез програмата „Умен дом”, която включва не само фотоволтаици, но също управление на осветлението и отоплението, както и  климатизация.

Коментари по темата: „Фотоволтаици осигуряват 50% от електроенергията на УНСС”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    НЕ MW/h !
    Правилното е MWh (мегаватчаса).

    Ебаси,всички журналисти ли са с хуманитарно образование ?
    Няма ли поне един технически грамотен ?

Коментар