Хромбуците получават удължена поддръжка до 10 години

Потребителите на хромбуци ще могат да разчитат на 10-годишна софтуерна поддръжка от Google (снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви, че ще удължи софтуерната поддръжка на хромбук компютрите до 10 години през 2024 г. Това ще засегне всички модели, пуснати след 2021 г., докато по-старите модели ще получат опция за разширена поддръжка. 

Досега поддръжката на хромбуците беше 8 години. С удължаването ѝ с още две години Google цели да повиши сигурността на компютрите с Chrome OS – компанията подчертава, че никоя друга операционна система не предлага толкова дълъг период на поддръжка.

Продължителността на живота на хромбука се смята от някои за слабо място в сравнение с компютрите под Windows. За сравнение, средният период на поддръжка на macOS е три години, а на Windows – приблизително десет години, отбелязва XDA-Developers.

В допълнение към разширената софтуерна поддръжка, Google обяви ускорена програма за ремонт на училищни Chromebook компютри: оторизираните сервизни центрове вече ще могат да завършват работата „50% по-бързо”.

Освен това Chrome OS ще добави нови функции за енергийна ефективност като адаптивно зареждане и механизми за пестене на батерията. Това ще помогне за увеличаване на времето за автономна работа на хромбуците и ще удължи живота на самите батерии.

Google систематично разширява възможностите на Chrome OS – платформата вече разполага със собствен видеоредактор и Steam клиент. Като функционални възможности тя догонва macOS и Windows.

Коментар