Електромобилите: преломният момент настъпва през 2030 г.

В близките години електромобилите ще се изравнят по цени с ДВГ возилата 
(снимка: CC0 Public Domain)

Към края на десетилетието електрическите превозни средства трябва да станат по-евтини от сравнимите автомобили с двигатели с вътрешно горене на повечето големи пазари по света, според прогноза на американски експерти.

Ако тенденцията към намаляване на цените на тяговите батерии продължи, до 2030 г. електромобилите ще станат по-евтини от средните по размер ДВГ автомобили в повечето региони на света. А през следващото десетилетие те ще станат и по-изгодни за използване, твърди организацията с нестопанска цел Rocky Mountain Institute. 

Съвременните електромобили остават скъпи в много отношения, тъй като 40% от тяхната цена се определя от разходите за производство на тяговата батерия. Според изследователите, докато през миналата година разходите за съхраняване на 1 kWh електроенергия в тяговата батерия на електрическо превозно средство достигнаха $151, то до 2030 г. те може да паднат до $60-90 за 1 kWh.

Но в Европа паритетът в цените на електрическите превозни средства и автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъде постигнат още през 2024 г., а в САЩ – през 2026 г. На останалите големи пазари на електромобили Китай ще премине този крайъгълен камък през 2025 г., а Индия – през 2027 г. 

Това изчисление е направено за средни пътнически превозни средства, докато в компактния клас паритетът ще бъде постигнат още по-бързо. В бъдеще разходите за експлоатация на електрически превозни средства ще станат по-ниски от тези на ДВГ возилата със сравним размер.

В същото време търсенето на петролни продукти от пътнически превозни средства достигна своя връх през 2019 г., а след 2030 г. се очаква да намалява ежедневно с поне 1 милион барела на ден, според експертите.

Ако сегашният темп на разширяване на пазара на електрически превозни средства в Европа и Китай се запази, до 2030 г. обемът на продажбите им ще се увеличи поне шест пъти, а делът им на първичния автомобилен пазар ще достигне стойности​ от 62% до 86%.

Това ще позволи на повечето европейски страни да се откажат от продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. За Съединените щати като цяло подобни цели все още не са установени на законодателно ниво, но щатите Ню Йорк и Калифорния планират да постигнат това също до 2035 г.

Коментари по темата: „Електромобилите: преломният момент настъпва през 2030 г.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Боже на къде върви този свят. Преди малко статия за Майкрософт дето два дни стои без да се намери линуксаджийче да си цвилне песничката, любимата.

    Сега статия за елетромобили без клакьорки на петролния бизнес, в конкетния случай за нашата страна Роз Газ да си изтанцуват танца на рублите. Вече два дни.

Коментар