Arm излезе на борсата и поскъпна с 25%

Уолстрийт реагира ентусиазирано на повторната поява на Arm на борсата
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският разработчик на референтни дизайни за чипове Arm отново стана публична компания. Вчера фирмата излезе на борсата Nasdaq в САЩ под символа ARM и още в първия ден на търговията котировките ѝ се повишиха с 25%.

Като част от първичното публично предлагане, Arm продаде 95,5 милиона ADR ценни книжа на цена от $51 за акция, или общо $4,57 млрд. Това оскъпи компанията до $54,5 милиарда. При затваряне на борсата в четвъртък цената на акциите на Arm достигна $63,59 долара, а капитализацията ѝ надхвърли $65 милиарда. В резултат IPO-то на Arm стана най-голямото през 2023 г., отбелязва Блумбърг.

Nasdaq е провела 87% от всички IPO-та в САЩ тази година. Според собствените данни на борсата, тя се представя по-добре от своя конкурент NYSE за 38 последователни тримесечия.

Но двете борси имат различни стандарти за листване и някои IPO-та на Nasdaq може да не отговарят на изискванията за листване на NYSE, отбелязва Ройтерс. Според информационната агенция, Arm може да помогне на други компании да последват нейния пример.

„Това има последици за пазара – IPO-тата могат да насърчат повече компании да станат публични през втората половина на годината”, коментира Оуен Лау, старши анализатор от Oppenheimer & Co.

Участници в IPO-то на Arm са най-големите клиенти на британската компания, включително Intel, Apple, Nvidia, Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), които закупиха ADR акции на компанията за над 700 милиона долара. В същото време японският технологичен гигант SoftBank запази 90% от акциите на Arm след IPO-то.

Финансовият директор на Arm Джейсън Чайлд каза пред CNBC, че компанията се фокусира върху увеличаване на отчисленията от лицензи и предоставяне на своите клиенти на продукти, които струват повече, но и правят повече.

Arm получава значителна част от своите приходи от отчисления за продукти, пуснати преди десетилетия. Около половината от лицензните такси, които възлизат на 1,68 милиарда долара през 2022 г., идват от продукти, пуснати между 1990 и 2012 г.

Arm Holdings Plc беше придобита от японската компания Softbank през 2016 г. за 32 милиарда долара. Разработените от британската компания микропроцесори се използват в почти всички смартфони, а делът на Arm на този пазар надхвърля 99%.

Разработчикът уточнява, че процесорите, създадени на базата на неговите технологии, заемат 49% от пазара, чийто обем през миналата година надхвърли 200 милиарда долара.

Инвеститорите в компанията залагат на това, че Arm може да увеличи продажбите на настоящите си клиенти и да се разшири на нови пазари. По-рано Arm беше близо до продажба на Nvidia, но сделката се провали поради липса на регулаторни одобрения.

Коментар