Apple се кани да конкурира хромбуците с евтин MacBook

Достъпен MacBook може да конкурира хромбуците в образователния сектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Успехът на Google и неговите партньори с компютри от типа хромбук в сферата на образованието изглежда не оставя равнодушен конкурента Apple. В Купертино обмислят вариант за евтин MacBook, който да изкуши студентите – едни от основните потребители на хромбуци. 

Според публикации в различни онлайн медии, вкл. MacRumors, Apple е на път да пусне серия от лаптопи MacBook от по-нисък клас. Същевременно тайванският портал DigiTimes, който черпи информация от източници във веригите за доставки, разкри подробности за този план.

И така, Apple подготвя евтин MacBook, който може да конкурира “студентските” хромбук компютри, базирани на операционна система Chrome OS от Google. Официалният дебют на модела се очаква през втората половина на 2024 г.

Новата MacBook серия за образователния сектор вероятно ще бъде отделна от текущите линии MacBook Air и Pro на Apple, отбелязва DigiTimes. Лаптопите за студенти ще запазят металния корпус, но ще бъдат направени от „други материали“, а цената на механичните компоненти ще е по-ниска.

Не е ясно колко ниски цени може да си позволи Apple със студентския MacBook. Компанията се слави като скъпа и престижна марка, макар че понякога пуска и по-достъпни продукти – като смартфона iPhone 5s, който пожъна невероятен пазарен успех.

Хромбуците, от друга страна, се предлагат в широк диапазон на цените – има както много достъпни модели, така и скъпи конфигурации с технически параметри, които не отстъпват по производителност на бизнес лаптопите с Windows.

Ако слуховете за евтин MacBook се потвърдят, предстои да видим интересна надпревара между най-големите брандове за компютри в образователния сектор. Ще се сблъскат три екосистеми – Google с Chrome OS, Microsoft с Windows и Apple с macOS.

Коментар