Игрите с умения – кариерна арена за ИТ професионалисти

Много технологични професионалисти преследват кариера в онлайн игрите с умения
(снимка: CC0 Public Domain)

За мнозина онлайн-игрите са забавление. Но за някои това е професия. Тя се радва на голям интерес, висок растеж и апетитни възнаграждения. Онлайн-игрите с умения са сферата, която ще засмуче огромно количество нови ИТ кадри в идните години, конкурирайки „традиционните“ ИТ компании.

Наскоро проведено изследване в Индия показа, че индустрията за онлайн игри с умения може да се разглежда като потенциален сектор с колосален растеж. Анализът се базира на анкети с 4644 лица от технологичната общност. Близо 72,5% от технологичните професионалисти са изразили интерес към преследване на кариера в сектора на онлайн игрите с умения.

Освен това 85 процента от участниците в проучването имат желание да се посветят на професионално образование в сектора на този род гейминг, което показва силно желание за повишаване на уменията и принос за разширяването на индустрията.

Онлайн-игри с умения

Онлайн-игрите с умения са забавления, които предизвикват способните на играча в дадена област. С това този род игри се различават от т.нар. игри на шанса (лотарийни), например, които пък са друг голям сектор в онлайн-игрите.

При онлайн игрите с умения се разчита на умствени и/или физически умения. Крайната цел на всяка игра с умения е спечелването на награда. Понякога тя идва под формата на пари, но това не е задължително. Някои от най-популярните видове игри с умения са покер, табла, домино, шах.

Нерядко любителите на онлайн игри с умения се стремят към участия в състезания и турнири. От своя страна, разработчиците на такива игри се стремят да организират подобни прояви.

Софтуерна революция

Проучването в Индия също така подчертава, че технологичните специалисти виждат потенциала на онлайн игрите с умения като голям и бързо развиващ се бизнес-сектор. 83 процента от анкетираните смятат, че това ще доведе до същинска „софтуерна революция“.

Професионалната квалификация в сферата на игрите с умения дава доста възможности за развитие и специализация. Освен традиционните софтуерни и дизайнерски умения тук все повече се намесват квалификациите в областта на изкуствения разум и виртуалната реалност.

„Изследването подчертава симбиотичната връзка между технологиите и игрите. Тъй като индустрията се развива бързо, ние имаме уникалната възможност да впрегнем творческия потенциал на младежите и да изградим стабилна екосистема, която подхранва както технологичните иновации, така и икономическия растеж“, казва д-р Диганта Мукерджи, професор в Индийския статистически институт, Колката.

Игрите като кариерен избор

Практиката показва, че онлайн игрите с умения са една от най-бързо разрастващите се бизнес-вертикали в света. Любителите на този род забавления са огромна и разнообразна аудитория.

Това са представители на всякакви професии и нива на експертиза, мъже и жени, мнозина – на възраст на 45 г., все хора, играещи от всякакви устройства – смартфони, компютри, гейм-конзоли и др. Аудиторията е изключително пъстра, казва Нанси Макинтайър, главен изпълнителен директор на Game Taco, един от големите разработчици на онлайн игри с умения.

По думите ѝ, Индия и САЩ са най-големите пазари, но другите региони бързо настигат лидерите. Турнирите, които се организират, привличат хиляди участници, а приходите от едно събитие могат да се измерват в милиони.

„Онлайн игрите с умения са новата бързо развиваща се индустрия в ерата на дигитализацията. Секторът продължава да се разраства, с авангардни технологии, тенденции и потребителски и бизнес интереси, движещи иновациите”, казва Малай Кумар Шукла, секретар на Федерацията за електронни игри в Индия.

Това, според него, се отразява в значителния интерес на професионалистите в областта на технологиите и студентите, обмислящи кариера в индустрията, поради значителните инвестиции, които секторът направи в авангардни технологии като AI/ML през последното десетилетие.

Коментар