Chrome OS ще изпълнява и Windows приложения

Поддръжката на програми за Windows е реален шанс Chrome OS да стане по-популярна сред потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Операционната система Chrome OS на Google ще се сдобие с поддръжка на приложения за Windows. Това ще позволи на потребителите да купуват и използват евтини хромбуци (лаптопи) или хромбокс (неттоп) устройства, без да страдат от липсата на необходимите програми на тях.

Google също развива отделна операционна система Chrome OS Flex, предназначена за инсталиране на стари компютри, които вече не могат да работят със съвременните операционни системи Windows. Към момента обаче не е ясно дали Google ще вгради поддръжка за Windows приложения и в Chrome OS Flex. Наличието на такава поддръжка ще позволи на собствениците на стари компютри да продължат да ги използват.

Технологията на Cameo

Google не създаде самостоятелно среда за изпълнение на Windows приложения под Chrome OS. Вместо това компанията придоби стартъпа Cameyo, който е специализиран в софтуерната виртуализация. Отсега нататък всички негови разработки принадлежат на Google.

Интересът на Google към Cameyo започна с партньорство през 2023 г., което позволи на потребителите да изпълняват наследени Windows програми във виртуална среда. Покупката на Cameyo ще даде възможност на Google да се разпорежда с разработките на стартъпа по свое усмотрение.

Интегрирането на технологиите за виртуализация на Cameyo, включително Virtual App Delivery (VAD), в ChromeOS, е насочено предимно към компании, които искат да се откажат от Windows или дори да добавят някои устройства с ChromeOS към своя компютърен парк. Те ще могат да изпълняват виртуализирани Windows приложения на ChromeOS, без да се налага да стартират Windows.

„Това придобиване ще доведе до още по-дълбока интеграция на виртуализирани приложения в ChromeOS”, коментира съоснователят на Cameyo и главен маркетинг директор Роб Хеншоу пред The ​​Verge. „По-нататъшната интеграция не само ще подобри изживяването на крайния потребител, но също така ще улесни ИТ администраторите да внедряват и разпространяват приложения до своите потребители”.

Тъй като все повече и повече приложения се преместват в облака, Google може да насърчи компаниите да обмислят използване на ChromeOS вместо Windows, особено с подобрената поддръжка на Cameyo за виртуализирани приложения.

Втори опит

И по-рано Google обмисляше интегриране на пълна поддръжка за Windows програми в Chrome OS с помощта на технологии за виртуализация. Преди четири години интернет гигантът планираше да реализира тази идея с помощта на Parallels, с който сключи споразумение за партньорство. Но в крайна сметка нищо добро не излезе от това и Google трябваше да купи Cameyo, за да изпълни задачата.

Понастоящем Chrome OS може да стартира само уеб приложения. Системата изпълнява и софтуер за Android, но това е по-скоро бонус опция, тъй като разработчиците на софтуер за Android не се интересуват много както от компютрите с Chrome OS, поради ниската им популярност сред потребителите, и не адаптират приложенията си за тях.

Истинската причина

Подобряването на използваемостта на Chrome OS чрез интегриране на поддръжка за Windows приложения ще позволи на Google да направи своята операционна система по-популярна. Сега малко потребители се нуждаят от нея – през май 2024 г. делът ѝ на световния пазар на настолни ОС беше само 2,55%. Google постигна тези далеч от най-добрите резултати за 15 години – премиерата на Chrome OS се състоя през 2009 г.

В момента единственият сегмент, в който устройствата с Chrome OS са търсени, е образованието и предимно в Съединените щати. Според изследователската компания Canalys, през второто тримесечие на 2023 г. 80% от всички продадени хромбуци по света са били закупени за нуждите на американски студенти и учители.

Google се стреми да популяризира своята операционна система в други сегменти. Вероятно това е причината да вгради поддръжка за Windows приложения в Chrome OS като опция за бизнеса.

Коментар