Продажбите на хромбуци надвишиха прогнозите

Дистанционното обучение даде силен тласък в търсенето на хромбуци
(снимки: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на хромбуци може да достигнат 30 милиона бройки тази година, а през следващата ще се удвоят, според представители на тайвански разработчици на чипове за преносими компютри, на които се позовава анализ на DigiTimes.

Новата прогноза на тайванските чипмейкъри надминава очакванията на анализаторите от TrendForce, които през май т.г. прогнозираха, че тази година пазарът на хромбуци (лаптопи под управление на Chrome OS) ще достигне 20 млн. броя.

Събеседниците на DigiTimes вярват, че голямото търсене на чипове за хромбуци ще остане до края на настоящата година и през първата половина на 2021 г. Това е обусловено от дистанционното обучение, което стана широко практикувано в контекста на пандемията COVID-19.

Очаква се търсенето на хромбуци (chromebooks) да стимулира ръста на приходите и на тайванските производители на чипове като CMedia, Elan Microelectronics, Genesys Logic, Global Mixed-mode Technology (GMT), ITE Tech и Realtek Semiconductor.

Междувременно HP Inc. изненада анализаторите с обявените наскоро тримесечни резултати. Бумът на компютърния пазар, поради COVID-19, помогна на корпорацията да спечели милиард долара повече, отколкото експертите очакваха. По време на телеконференция изпълнителният директор Енрике Лорес заяви, че компанията е счупила рекорда за тримесечни компютърни доставки.

„През последното тримесечие доставихме 18 милиона компютъра. Това е най-големият брой компютри, които сме доставяли някога [за едно тримесечие]. Резултатът показва колко силен е растежът на PC направлението и защо сме толкова уверени в по-нататъшния успех на този бизнес”, каза ръководителят на HP Inc.

Продажбите на потребителски компютри HP през май-юли 2020 г. са нараснали с 42%. Силното търсене на хромбуци даде тласък на този сегмент. В коментар за CRN доставчиците на решения казват, че в резултат на засиленото търсене, породено от дистанционното обучение, хромбуците от HP и други марки в момента са разпродадени.

Коментари по темата: „Продажбите на хромбуци надвишиха прогнозите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    HP = само !ядове

  2. мнение

    HP = само ядове! Тази прославена компания няма нищо общо с това, кото беше!

Коментар