Chrome OS Flex превръща стари РС и Mac в хромбуци

Компютри на 10 и повече години могат да станат хромбуци  с безплатен софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви безплатен софтуерен инструмент Chrome OS Flex, който може да даде „втори живот” на много остарели компютри. Потребителите могат да заредят софтуера от USB устройство, за да тестват неговите възможности, или да го инсталират на самия компютър.

Решението е подходящо за стари компютри, които зареждат мудно операционната система и работят бавно – очаква се Chrome OS Flex да ускори тези машини. Инструментът е съвместим както с компютри под Windows, така и с Mac-ове от Apple.

Всъщност софтуерът превръща старите РС и макове в Chromebook или Chromebox. Макар че Google популяризира Flex като безплатно решение за бизнеса и образователните институции, частни клиенти също могат да го използват.

Ядрото на Chrome OS Flex съответства на това, което се използва в Chrome OS и е инсталирано на „истински” хромбук. С други думи, потребителят получава достъп до всички функции на операционната система, Google Assistant, месечни актуализации и, разбира се, приложенията от Google Play. Компанията вече предоставя ранен достъп до софтуера, който може да се изтегли по поискване от един от уебсайтовете на Google.

Преминаването от обикновен компютър към Chrome OS може да бъде трудна задача за потребителите. Затова тези, които искат да експериментират, могат първо да изтеглят Flex на USB устройство, като създадат диск за зареждане с помощта на инструкциите на Google, да тестват софтуера и след това да решат дали ли да надстроят компютъра си до новата ОС. Според Google, системата е съвместима с компютри на 10 и повече години.

Всъщност Chrome OS Flex е модифицирана версия на решението CloudReady. През 2020 г. Google придоби неговия разработчик Neverware. Потребители, които вече използват CloudReady, ще получат автоматична надстройка до Chrome OS Flex, след като софтуерът стане достъпен за предварителен преглед. Според компанията, това ще се случи през следващите месеци.

Коментари по темата: „Chrome OS Flex превръща стари РС и Mac в хромбуци”

добавете коментар...

  1. 112

    Че на моя 10+ годишен компютър си върви Windows 11 без проблеми. CloudReady не е лоша но ще бъдат добавени няколко от услугите на Гугъл и това няма да промени кой знае колко ситуацията.

  2. Anonymous

    Уау, правят това, което всеки ГНУ/Линукс прави…

  3. Бай Иван

    Minimum device requirements:
    Architecture: Intel or AMD x86-64-bit compatible device
    RAM: 4 GB
    Internal storage: 16 GB

    Уж за стари РС-та, а му искат 4GB RAM. Ако тръгне на някой двуядрен пентак с 1 или 2 гига рам – тогава съм съгласен.

  4. fg

    само че публикувате за MS / Google боклукчивите ОС

  5. fg

    има Debian/ Slitaz Slax и др.

Коментар