AMD стана по-скъпа от Intel след покупката на Xilinx

Д-р Лиза Су направи AMD за първи път по-скъпа компания от основния конкурент Intel
(снимка: AMD)

Няколко месеца подред акциите на AMD имат по-висок курс от ценните книжа на Intel. Но поглъщането на Xilinx, финализирано тази седмица, позволи на AMD да изпревари Intel по пазарна капитализация.

Съгласно условията на сделката, акционерите на Xilinx получиха 1,7234 акции за всяка акция на придобитата компания, в резултат на което Intel отстъпи с малко на AMD по пазарна капитализация, отбелязва Tom’s Hardware.

Този показател е много условен и на практика Intel все още може да се похвали както с по-големи приходи, така и с по-голям персонал, но капитализацията позволява до известна степен да се оцени степента на доверие на инвеститорите в компанията. Сега AMD стои с около $510 милиона по-високо от Intel.

Вчера пазарната капитализация на AMD достигна $197,75 млрд., докато тази на Intel се задържа на ниво $197,24 млрд. През лятото на миналата година капитализацията на AMD едва достигаше $74 млрд., но оттогава се увеличи доста. В същото време цената на акциите на Intel падна от $61,57 за брой до сегашните $48,44.

Не е изключено положителен тласък в динамиката на акциите на Intel да даде ръководството на корпорацията в речта си на предстоящото събитие за инвеститори, което ще се проведе по-късно тази седмица.

Сделката с Xilinx, която не струваше на AMD никакви преки разходи, но беше оценена на $49 млрд.,  увеличи броя на акциите на компанията, които се намират в обращение, от 1,2 млрд. до 1,628 млрд. и при текуща стойност от около $121 за брой компанията постигна ниво на капитализация по-високо от това на Intel.

След приключване на сделката с Xilinx главният изпълнителен директор на AMD д-р Лиза Су изрази увереност в способността на тази структурна промяна да генерира „финансова синергия”. Тя обясни също, че покупката на Xilinx няма да попречи на AMD да увеличава приходите си с 20% или повече средногодишно.

Коментар