Сделката е факт: AMD придоби Xilinx за $50 млрд.

Придобиването на Xilinx създава лидер в индустрията на високопроизводителните и адаптивни изчислителни среди, заяви главният изпълнителен директор на AMD – Лиза Су
(снимка: AMD)

AMD завърши придобиването на Xilinx с амбицията да бъде водеща във високопроизводителните изчислителни и адаптивни среди, съобщиха от компанията. Тази сделка официално е най-голямата в историята на полупроводниковата индустрия – на стойност $50 млрд. според Ройтерс – и обединява водещи компании с допълващи се продуктови портфейли, клиенти и пазарен опит.

Бизнесът на Xilinx ще стане подразделение Adaptive and Embedded Computing Group (AECG), ръководено от бившия главен изпълнителен директор на компанията – Виктор Пенг. AECG ще остане фокусирано върху FPGA и Adaptive SoC и продуктите за вграждане (embedded), с допълнителния мащаб на комбинираната компания и възможност да предложи набор от решения, вкл. изчислителни и графични процесори на AMD.

Придобиването на Xilinx обединява силно допълващ се набор от продукти, клиенти и пазари, съчетани с таланти от световна класа, за да създаде лидер в индустрията на високопроизводителните и адаптивни изчислителни среди”, коментира сделката главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су.

„Xilinx предлага водещи в индустрията FPGA, адаптивни SoC, AI системи и софтуерен опит, който позволява на AMD да предложи най-силното портфолио от високопроизводителни и адаптивни изчислителни решения в индустрията и да вземе по-голям дял от пазарната възможност за около 135 милиарда долара, която виждаме в облака, в периферните и интелигентни устройства”, допълни Лиза Су.

Задълбочените стратегически партньорства на Xilinx в областта на кабелните и безжичните комуникации, автомобилната, космическата и отбранителната промишленост и други ще допълнят партньорствата на AMD на пазарите на компютри и центрове за данни.

Сделката увеличава мащаба на развойните дейности на AMD и разкрива допълнителни възможности за развитие на технологиите като стекиране и пакетиране на чипове, чиплети и вътрешни връзки, AI и специфични архитектури.

В допълнение, сделката осигурява на AMD множество разнообразни потоци от приходи от нови крайни пазари с дълги продуктови цикли с висок марж, като същевременно поддържа растежа на компанията. Очаква се транзакцията да доведе до брутни и оперативни маржове и генериране на свободен паричен поток през първата година.

Коментар