Intel се залавя със самоуправляеми микробуси

Самоуправляемите микробуси ще се ползват като част от „услуга по заявка”
(снимка: Intel)

Подразделението Mobileye на Intel планира да изгради и внедри набор от самоуправляеми електрически микробуси заедно със свои партньори. Това трябва да се случи в САЩ през 2024 г.

Този ход е опит компанията да разшири своя бизнес с автоматизирани, самоуправляеми микробуси отвъд такситата и превозните средства за доставки, коментират ръководители на чипмейкъра.

Mobileye, Benteler EV Systems и Beep ще пуснат микробусите като част от услуга „по заявка”, съобщи VTWB. Превозните средства ще имат по 12 до 14 места за пътници и няма да разполагат с волан или педали.

Превозните средства ще се експлоатират в „географски зони”, където ограниченията на скоростта са до 55 км/ч, уточнява Хинрих Вебкен, член на консултативния съвет на Beep, доставчик на услуги за мобилност.

Автономните таксита на Mobileye по план трябва да се разгърнат из Израел и Германия до края на тази година. В момента проектите са в очакване на одобрение от регулаторите.

Mobileye работи и с новостартиращата компания Udelv от Силициевата долина, за да пусне в експлоатация автоматизирани електрически превозни средства за доставка в Съединените щати до 2023 г.

Компанията е амбицирана да докаже на федералните и щатските регулатори, че нейната система за автономно управление е по-безопасна от човек-шофьор, посочва Йохан Юнгвирт, вицепрезидент на поделението за мобилност като услуга (MaaS) в Mobileye. „От технологична гледна точка ние се чувстваме много, много добре и силно вярваме, че технологията всъщност е близо до готовност”, казва той.

Автономните микробуси ще са много значима част от усилията на фирмата да докаже жизнеспособността на технологията. Тези превозни средства се очаква да помогнат за справяне с проблема с недостига на шофьори, както и за намаляване на градските проблеми като вредни емисии и задръствания.

Коментар