Нови технологии намаляват задръстванията след катастрофи

Един сериозен пътен инцидент може да затвори пътя за шест часа и дори повече. След като Бърза помощ прибере пострадалите, полицаите трябва да съберат доказателства за тяхното разследване. А това отнеме време и води неизбежно до задръствания.

Около една четвърт от забавянията по магистралите на Англия се дължат на пътнотранспортни инциденти. Властите там обаче са твърдо решени да намалят до минимум опашките от автомобили в резултат на пътни произшествия. За целта те експериментират с нови технологични решения за наблюдение, като целта е възможно най-бързо събиране на доказателста за разследването.

Полицията в Уест Мидлендс, например, тества ново хай-тек оборудване за наблюдение, което ще ускори разследването на пътнотранспортни инциденти и ще възобнови по-бързо движението на МПС на мястото на произшествието. В основата на експериментите е един скенер, който е монтиран на триножник и заснема широка зона от пътя с помощта на лазерен лъч. Скенерът събира големи количества данни, които след това могат да бъдат обработени от софтуер, за да се генерират висококачествени тримерни изображения на мястото на катастрофата. Така полицаите сравнително бързо ще получат достъп до истинската картина на инцидента.

Полицаите изпробват също и друг тип електронни уреди за наблюдение, известни като „тотални станции”. Те измерват ъгли между точки с помощта на лазерна система. Операторът настройва устройството и започва да разследва мястото на катастрофата, като държи една цел, която тоталната станция ще следва при запис на данните. Софтуерът след това превръща данните в скица. Тестват се още системи за обработка на цифрови фотографии, като данните от тях се използват при скицирането на инцидента.

Според шеф на една от полицейските групи за наблюдение на магистрали, внедряването на новите технологии за наблюдение ще доведе до значителен напредък в качеството на събираните доказателства и ефикасността на разследванията.

Коментар