Музика в цялата къща е страхотно, но скъпо забавление

Mузика в цялата къща е страхотно, но скъпоудоволствие
Ако можете да си позволите цената, цифровата музикална система Sonos е едно чудесно решение за озвучаване на вашия дом
08/11/2005
Десетки компании предлагат устройства, от които се лее музика. Няма грешка – музиката се съхранява на вашия компютър и се лее по домашната мрежа, така че да можете да я чувате в другите части на къщата. Но повечето от тези продукти си имат сериозни недостатъци. Те са доста трудни за интегриране и настройка в една типична домашна безжична мрежа. Други имат много лош интерфейс за контрол и избор на музика за стаята, където искате да се чува тя. И всички приемат като даденост, че имате добри аудио системи и знаете как да ги свържете към устройствата за управление.
Но има един продукт за музика в дома, който лесно преодолява тези проблеми и ограничения. Нарича се цифрова музикална система Sonos и се произвежда от компанията Sonos Inc., Санта Барбара, Калифорния (www.sonos.com). Системата може да се настрои бързо, без каквито и да е технически познания, тъй като съдържа собствена защитена WiFi безжична мрежа, която съществува паралелно с домашната ви жична или безжична мрежа.
Sonos е съвместима както с персонални компютри под Windows, така и с Макинтош компютрите на Apple. Системата има разкошен безжичен дистанционен контрол с вграден цветен екран. Sonos може да работи в много стаи на един дом, което позволява да слушате различни песни или една и съща песен във всяка стая.   
Sonos се състои от модули, които се наричат ZonePlayer. Това са самостоятелни устройства за възпроизвеждане на звук с вграден усилвател. Така че няма нужда да имате предварително инсталирана аудио система във всяка стая, където искате да слушате музика и не е необходимо да знаете как да включите аудио устройствата. Всеки модул Zone Player има само два бутона за контрол – спиране на звука и сила на звука. Но можете да контролирате какво се свири на тях с помощта на дистанционното управление или софтуера на персоналния компютър. Поне един модул Zone Player във всяка система трябва да бъде свързан с кабел директно до маршрутизатор, до кабелен или DSL модем.
Устройството за дистанционно управление е истинска красота. Неговият цветен екран показва заглавието на песента, изпълнителя и албума, заедно с оформлението на обложката на албума. Колело, подобно на това в iPod, служи за навигация в списъци от песни, албуми, изпълнители и жанрове. Осветени бутони контролират силата на звука, възпроизвеждане, пауза, напред, назад и изключване на звука.
Дистанционното управление се захранва от вградена презареждаема батерия. По оценка на компанията батерията може да издържи най-малко пет дни при нормално използване. В пакета на системата е включено и зарядно устройство.
С дистанционното или с придружаващия софтуер можете да контролирате всеки плейър, или зона отделно. Или можете да групирате зоните така, че няколко да получават едновременно една и съща музика. Освен това можете да спирате звука или да го заглушавате на всички плейъри в къщата едновременно.
Sonos работи с всички главни типове музикални файлове – MP3, WMA, AAC и WAV. Но Sonos не може да разпространява или възпроизвежда музикални файлове, които съдържат защита против копиране. Системата възпроизвежда също музика от радиостанции в Интернет. Освен това можете да пускате през Sonos музика от всеки външен източник, като например MP3 плеъра iPod.
Дотук всичко добре. За съжаление, подобно на луксозен автомобил, Sonos е скъпа. Базова система с два модула Zone Player и устройство за дистанционно управление струва над 1000 долара. Всеки допълнителен модул Zone Player ще ви струва още няколко стотачки, също и всяко допълнително устройство за дистанционно управление. И в тази цена не са включени тонколони за модулите ZonePlayer. Компанията приема, че вие имате такива, въпреки че предлага и свои тонколони като опция, и с луксозна цена, разбира се. Ако можете да си позволите цената, Sonos е един чудесен избор.

Коментар