За потребителите на стари РС: една алтернатива на Windows 11

Google позиционира безплатната Chrome OS Flex като алтернатива на Windows
(снимка: Google)

Ако работите на стар компютър с Windows 10 вероятно вече обмисляте покупката на нов РС с оглед изтичащата скоро официална поддръжка на тази платформа и нуждата от актуален хардуер за работа с Windows 11. Известно е, че новата ОС на Microsoft не може да се инсталира на остарели, макар и напълно функционални, компютри. Е, Googe има изгодно предложение към собствениците на Windows 10 РС, което може да им спести прехода към Windows 11.

Интернет гигантът започна активно да популяризира своята десктоп платформа Chrome OS Flex като пълноценна алтернатива на Windows 11. Компанията насърчава потребителите на Windows 10, работещи на по-стари компютри, да преминат към нея вместо към Windows 11. Това се случва на фона на новините, че предстоящата голяма актуализация на Windows 11 ще срине дори някои от по-старите компютри, които вече работят с актуалната ОС на Microsoft.

Как Google може да се възползва за сметка на Microsoft

Google предлага на потребителите на Windows 10 да се откажат от системата на Microsoft и дори да не поглеждат към Windows 11. Според публикация на Tom’s Hardware, идеята на интернет компанията е да убеди собствениците на по-стари компютри, които в момента работят с Windows 10, да преминат към платформата Chrome OS Flex, вместо да надградят системите си до Windows 11, което означава покупка на нов компютър.

Chrome OS Flex съществува от две години, но не е особено популярна. Изглежда Google ще се възползва от последните новини, идващи от Microsoft, за да възбуди интереса на потребителите към своят платформа.

През втората половина на годината Windows 11 ще получи мащабна актуализация 24H2, чието инсталиране ще деактивира системата на стари, приблизително 15-годишни компютри. Освен това след година и половина Microsoft ще спре да поддържа Windows 10, която вече получава само корекции за сигурност и най-необходимите функционални актуализации.

Използвайки момента, Google реши да повиши популярността на своята операционна система, която от самото начало беше позиционирана като платформа за остарели компютри със слаб хардуер. И това очевидно ще бъде за сметка на Microsoft.

Безплатно решение на очакван проблем

Преходът към Chrome OS Flex, според Google, ще реши проблема с актуализациите за потребителите на Windows 10, тъй като интернет компанията не планира да се откаже от Chrome OS Flex. В резултат на това системата ще бъде актуализирана и проблемите със сигурността, открити в нея, ще бъдат отстранени.

За собственици на стари компютри, които не искат да харчат пари за ново оборудване в името на Windows 11, Google всъщност предлага да им спести много пари, като се има предвид колко струват сега настолните компютри и лаптопи с прилична производителност .

Според Tom’s Hardware, има още една причина за надстройка до Chrome OS Flex, която Google не споменава, но тя може да е важна за потребителите. Изборът на тази система от собствениците на по-стари компютри вместо Windows 11, чиито системни изисквания непрекъснато нарастват, ще предотврати превръщането на милиони компютри в електронен отпадък, което ще бъде от полза за планетата.

В допълнение, ChromeOS Flex предлага много други предимства, включително редовни актуализации на сигурността, криптиране на данни и потенциално подобрена производителност за по-стари устройства. Системата обещава и по-ниски разходи за ИТ поддръжка, което я прави привлекателна опция за бизнеса. Не на последно място, ChromeOS Flex е съвместима с различни решения Chrome Enterprise.

Едно нещо не достига

Но има нещо в тази система, което може да откаже милиони потребители да преминат към нея. ChromeOS Flex е просто подобрена, макар и донякъде опростена версия на платформата Chrome OS, която е базирана на браузъра Chrome. Тоест, основното нещо, с което системата може да работи, са уеб приложенията, плюс поддръжка за Android приложения, но нищо повече.

Chrome OS Flex не работи с Windows програми и няма емулатор, който да ги изпълнява. Тоест софтуерът, с който потребителите са свикнали през годините на работа с Windows, ще остане в миналото – с почти 100% вероятност той няма да има версия за Chrome OS Flex.

Google постепенно се справя с този проблем, като дава на потребителите възможност за поточно предаване на тези наследени приложения. Това прави ChromeOS по-адаптивна в бизнес среда, но все пак системата не може да предава поточно хилядите приложения, използвани днес. Освен това стриймингът изисква стабилна интернет връзка, което донякъде намалява привлекателността на това решение.

Потребителите са наясно, че преходът към Chrome OS и Chrome OS Flex ще бъде много болезнен. Това е ясно видимо в пазарния дял на тези системи – общо Chrome OS, пусната през 2009 г., и двегодишната Chrome OS Flex заемат само 1,78% от световния компютърен пазар срещу 73% за Windows и 16,11% за macOS, по данни на StatCounter за януари 2024 г.

Има и други, може би по-достойни алтернативи на Windows 11 за по-стари компютри – това са Linux дистрибуциите, включително тези, адаптирани за използване на стар хардуер. Една от тях, Damn Small Linux, внезапно претърпя голяма актуализация в средата на февруари 2024 г. след 12-годишен период на хибернация.

Коментари по темата: „За потребителите на стари РС: една алтернатива на Windows 11”

добавете коментар...

  1. Джамчи

    Един от проблемите при Linux е, че все още стрийминг платформи като HBO Mах и Skyshowtimes, не работят.

  2. Той

    Всичко написано в статията може да се събере в 3-4 изречения. Много плява и едно и също подробно обяснение по 5 пъти повторено. ***

  3. Иво

    Пропускате най-основния недостатък на Chrome OS и Chrome OS Flex – и при двете вие имате терминал, а не компютър. Цялата ви информация се намира в облака на Гугъл и без мрежа вие умирате прав. Да не говорим, че не виждате собствения си хард диск и не може да разполагате с него. НЕ! БЛАГОДАРЯ!

    Компютрите, работили с Уиндоус 10 и 11 могат да работят с всяка една Линукс дистрибуция от последните издания, а не с тази смехория, която споменавате и която прилича на Уиндоус 3.11.
    ****

  4. Николай

    ***
    Chrome OS Flex не поддържа Андроид приложения, за разлика от Chrome OS.
    Може да се инсталират всякакви Linux приложения, което обезсмисля препоръката за смешни Linux дистрибуции като споменатата в статията.

Коментар