Излизат 6-нм мобилни процесори Ryzen и Athlon за хромбуци

Ryzen и Athlon 7020 C ще се появят първо в енергоспестяващи хромбуци от Asus и Dell
(снимка: AMD)

AMD обяви нова гама процесори Ryzen и Athlon 7020 C серия, специално проектирани да осигурят увеличена производителност и функционалност на мобилните хромбук компютри.

С тактови честоти до 4,3 GHz, до четири ядра и осем нишки, изградени върху доказалата се архитектура „Zen 2” и снабдени с мощна интегрирана графика AMD RDNA 2, тези чипове ще дадат на потребителите на хромбуци желаната продуктивност за офис приложения,  видеоконференции, обучение и стрийминг.

Чиповете са произведени по усъвършенствана 6-нм технология и имат отлична енергийна ефективност с до 19,5 часа очакван живот на батерията с моделите Athlon Silver 7120C и до 17 часа с Ryzen 3 7320C, твърди AMD.

„Нашите процесори Ryzen 7020 C серия продължават да вдигат летвата на производителността за ежедневните Chromebook лаптопи”, заяви Джейсън Банта, корпоративен вицепрезидент и генерален мениджър на поделението Клиентски OEM компютри, AMD.

По неговите думи, от новите процесори могат да се възползват както студенти, работещи с приложения за обучение, така и професионалисти, които се нуждаят от рационализирано изчислително решение за продуктивност.

Ryzen 3 7320C осигурява 1,6 пъти по-висока средна производителност при тествани работни натоварвания на хромбук лаптопи в сравнение с Ryzen моделите от предишното поколение и дава 15% предимство в производителността спрямо конкуренцията с до 3,5 часа по-дълъг живот на батерията, според AMD.

Athlon Silver 7120C предлага 1,8 пъти по-високо средно увеличение на производителността в сравнение с конкурентна машина, базирана на ARM чип, сочат тестовете на AMD.

Съвременните функции и свързаност включват високоскоростна LPDDR5 памет и съвместимост с новите безжични технологии като Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2. Интегрираната Radeon 610M графика също поддържа до три външни 4K дисплея за поточно предаване с висока разделителна способност.

„Впечатлени сме от комбинацията от сурова мощност и ефективност, които AMD внесоха в различни Chromebook компютри”, каза Джон Соломон, вицепрезидент и генерален мениджър на ChromeOS в Google.

Хромбуци с процесори Ryzen и Athlon 7020 C серия се очакват на пазара от глобални OEM партньори на AMD, включително Asus и Dell, от второто тримесечие на 2023 г.

Коментар