IoT пазарът – доминиращи технологии и очаквания

Технологии като LPWAN и LEO IoT ще тласкат напред IoT пазара, докато кризата при чипсетите и несигурността около Китай ще го спъват (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на глобалните IoT връзки е нараснал с 18% през 2022 г. до 14,3 милиарда активни IoT крайни точки. През 2023 г. броят на свързаните IoT устройства ще нарасне с още 16% до 16 милиарда активни крайни точки, прогнозира IoT Analytics в своя нов анализ „Състояние на IoT—пролет 2023 г.“

Макар че растежът през 2023 г. ще бъде малко по-слаб от този през 2022 г., все пак се очаква връзките на IoT устройства да продължат да растат за много години напред. Движещи фактори за развитието на пазара ще продължат да са Wi-Fi, Bluetooth и клетъчните IoT връзки.

Според анализа, до 2027 г. вероятно ще има повече от 29 милиарда IoT връзки по света. В сравнение с последната актуализация на пазара на IoT устройства от преди година прогнозата е намалена, което се дължи на две важни причини.

По-слаб пазар

Предлагането на чипсети ще остане ограничение за години напред на фона на растящото търсене, прогнозират анализаторите. Веригите за доставка на чипсети се подобриха значително през 2023 г., тъй като търсенето отслабна на фона на забавящата се икономика. Въпреки спада в търсенето, настоящите срокове за доставка на чипове остават по-дълги в сравнение с нивата преди пандемията. Прогнозата е, че след като икономиката се възстанови и започне нова вълна на търсене, предлагането на чипсети отново ще стане много по-ограничено.

Факт е, че в момента се планира голям нов капацитет за производство на чипове, което се дължи на правителствени инициативи като Закона за чиповете на ЕС (2022 г.) и Закона за чиповете на САЩ (2022 г.), но може да минат години, докато доставките съвпаднат или надминат търсенето за повечето различни видове чипсети.

Вторият фактор за забавянето е несигурността в Китай. През последните години Китай беше водещата страна при новите връзки на IoT устройства, като активните клетъчни IoT връзки само в Китай надхвърлиха два милиарда през 2022 г. Въпреки това годините на висок растеж може да са към своя край. Страната е изправена пред редица проблеми, включително недостиг на технологични доставки на фона на подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, най-вече в полупроводниковата индустрия.

Три доминиращи IoT технологии

Глобалната IoT свързаност е доминирана от три ключови технологии: Wi-Fi, Bluetooth и клетъчен IoT.

Wi-Fi съставлява 31% от всички IoT връзки. През 2022 г. повече от половината устройства с Wi-Fi, доставени по целия свят, са базирани на най-новите технологии Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E, които обещават по-бърза и по-надеждна безжична връзка. Възприемането на тези технологии направи комуникацията между IoT устройствата по-ефективна, което доведе до подобрено потребителско изживяване и по-добра цялостна производителност. Wi-Fi технологията е водеща в IoT свързаността в сектори като интелигентни домове, сгради и здравеопазване.

27% от глобалните IoT връзки разчитат на Bluetooth. Bluetooth Low Energy (BLE), известен също като Bluetooth Smart, непрекъснато се развива, за да позволи на IoT устройствата да поддържат надеждна свързаност, консумирайки малко енергия. В резултат на това BLE сега е предпочитаната опция за IoT устройства, захранвани с батерии, като интелигентни домашни сензори и устройства за проследяване на активи. Дори индустриалният сектор започва да проявява нарастващ интерес към безжичната технология IO-Link, която е базирана на IEEE 802.15.1 (техническият стандарт за Bluetooth).

Клетъчният IoT (2G, 3G, 4G, 5G, LTE-M и NB-IoT) сега съставлява близо 20% от глобалните IoT връзки. Според прогнозата на IoT Analytics, глобалните клетъчни IoT връзки са нараснали с 27% на годишна база през 2022 г., надминавайки силно темпа на растеж на глобалните IoT връзки като цяло. Този растеж се дължи на възприемането на по-нови технологии като LTE-M, NB-IoT, LTE-Cat 1 и LTE Cat 1 bis, тъй като по-старите технологии като 2G и 3G постепенно отпадат. Въпреки че доставките на 5G модули също са нараснали с повече от 100% на годишна база през 2022 г., темпът на растеж все още е по-бавен, отколкото мнозина очакваха.

Очаквания: LPWAN, LEO IoT

Докато общият пейзаж при IoT свързаността се променя бавно (напр. някои устройства остават свързани за десетилетие или дори повече), новите технологии за IoT свързаност оказват влияние върху пейзажа в дългосрочен план. Ето две интересни тенденции, които ще наблюдаваме в идните години, според IoT Analytics.

Конвергенция на LPWAN технологията – през 2022 г. индустрията на LPWAN стана свидетел на две значими събития, които изместиха фокуса от конкуренцията между технологиите за свързване на LPWAN към съвместното съществуване и конвергенцията на тези технологии. Придобиването на Sigfox от UnaBiz и придобиването на Sierra Wireless от Semtech проправи пътя за LPWAN компаниите и сега те мгат да предоставят мултисвързаност на няколко LPWAN технологии едновременно.

За да осъществи тази конвергенция и да може да внедри всяка LPWAN технология, UnaBiz, например, сега си сътрудничи с The Things Industries, Actility, Soracom, LORIOT и други. Това означава, че UnaBiz се превърна в нещо повече от доставчик на технологии, а по-скоро в доставчик на решения, който обединява всички различни технологии и ги организира на собствена софтуерна платформа. UnaBiz е само един пример, който показва как индустрията преминава от изглед на единична LPWAN технология към изглед на решение за множество връзки.

Очаква се тази конвергенция на LPWAN да доведе до появата на нови модули за свързване с множество LPWAN в бъдеще, които биха осигурили свързаност от край до край във вертикали като логистика и мобилност.

LEO сателитна IoT свързаност – тя набира популярност, защото осигурява обширно покритие, минимални закъснения и висока надеждност. Технологията е особено полезна в селското стопанство, мореплаването и логистичните индустрии.

LEO сателитите са по-близо до Земята от традиционните спътници, което значи по-малко забавяне и по-бързо предаване на данни, а това е от съществено значение за обработката на данни в реално време. Този тип свързаност е по-издръжлива и надеждна, като осигурява постоянна комуникация, дори в предизвикателни среди или по време на природни бедствия. Напредъкът в LEO сателитната свързаност на IoT продължава да оптимизира производителността и да подобрява потребителското изживяване.

Според IoT Analytics, сателитните IoT връзки се очаква да нараснат от шест милиона на 22 милиона между 2022 г. и 2027 г. Въпреки че се очаква този растеж да има малък ефект върху цялостния пазар, интегрирането на опции за сателитна свързаност в LPWA чипсетите от компании като Qualcomm може да ускори приемането.

Sony Semiconductor вече пусна ALT1350, първият клетъчен IoT LPWA чипсет, който предлага сателитна свързаност, което отваря нови възможности за IoT устройствата да комуникират отвъд традиционните мрежови граници. Тази интеграция на сателитната свързаност се очаква да стимулира по-нататъшните иновации и растеж на пазара на IoT.

Коментар