Microsoft прекрати поддръжката на още една Windows версия

Безплатната поддръжка на Windows Embedded Standard 7 приключи
(снимка: Microsoft)

Microsoft обяви официално, че прекратява поддръжката на една от своите операционни системи. Става въпрос за версия Windows Embedded Standard 7, която излезе в далечната 2009 година.

Компанията публикува съобщение до потребителите, използващи тази операционна система, че срокът за поддръжка на Windows Embedded Standard 7 е изтекъл на 13 октомври. Версията за вградени системи вече няма да получава никакви обновления и кръпки за сигурността и следователно потребители, които искат да останат с актуална и защитена операционна система, следва да надстроят компютрите си до Windows 10 IoT.

Windows Embedded Standard 7 е операционна система от семейството на Windows 7. В началото на тази година изтече срокът за поддръжка на Windows 7, а сега закономерно приключва жизненият цикъл на Embeded версията.

Интересното е, че Microsoft вече има пълното право да се откаже от отговорност, ако потребителите на която и да е остаряла операционна система с прекратена поддръжка претърпят хакване или загуба на данни. Същевременно, Microsoft може да продължи да предлага ъпдейти на сигурността на потребители, които използват неподдържана ОС, но срещу заплащане.

Програмата Extended Security Updates е достъпна и за вградените устройства и гарантира ъпдейти на сигурността до октомври 2023 г. Но потребителите трябва да имат предвид, че цената на актуализациите на сигурността се увеличава на годишна база и през 2023 г. ще бъде най-висока.

Коментари по темата: „Microsoft прекрати поддръжката на още една Windows версия”

добавете коментар...

 1. Blah

  Към “ха”: Никаква! Това го пише в EULA.

 2. ха

  >Microsoft вече има пълното право да се откаже от отговорност
  Интересно ми е каква отговорност носят, когато се хакне по вина на бозата им текущо поддържана версия? Най-вероятно ще ти дадат отговор, в което да се изразява отговорността им…

 3. Anonymous

  Още се ползва дори и Windows XP невъзможно е пълното изкореняване на старите и стабилни версии.

 4. vlady

  Остава поддръжката от Ечмиадзин, макар и с негарантирано качество.

Коментар