Windows 7 потребители с опция за безплатна разширена поддръжка

Поддръжката на Windows 7 ще приключи на 14 януари за редовите потребители
(снимка: Microsoft)

Microsoft ще преустанови разширената поддръжка на Windows 7 на 14 януари 2020 г. и активно насърчава потребителите да преминат към Windows 10. Но за бизнеса отказът от Windows 7 често е много болезнен и компаниите не бързат да изоставят работещите си решения.

Отчитайки това, Microsoft обяви миналата година, че големите бизнес потребители ще могат да удължат поддръжката на Windows 7 до януари 2023 г. срещу допълнително заплащане. Услугата, наречена Windows 7 ESU (Extended Security Updates), ще изисква плащане за всяко устройство и цената ще се увеличава всяка година.

През октомври т.г. Microsoft реши да разшири обхвата на услугата и към представителите на средния бизнес. Нещо повече, сега компанията обяви, че големите корпоративни потребители с активни абонаменти за Windows 10 Enterprise E5, Microsoft 365 E5, Microsoft 365 E5 Security или Windows VDA E5 ще получат безплатно една година актуализации с Windows 7 ESU.

Windows 7 все още се използва твърде широко както от обикновените потребители, така и от бизнеса. Очаква се обаче след изтичане на срока за поддръжка делът на тази версия да започне стремително да намалява, както се случи с Windows XP.

Коментар